Βουτιά στο κενό απ’ τα 12 μέτρα: Το λάθος που έφερε το τέλος της κορυφαίας ακροβάτισσας στον κόσμο

Κατά τη διάρκεια ενός ιπτάμενου νούμερου με κασκόλ ο μηχανισμός που τη συγκρατούσε έσπασε

Βουτιά στο κενό απ’ τα 12 μέτρα: Το λάθος που έφερε το τέλος της κορυφαίας ακροβάτισσας στον κόσμο

Στον κόσμο της ακροβασίας και των παράτολμων εγχειρημάτων σε μορφή θεάματος, δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τον «κανονικό» κόσμο.

Το τσίρκο, τα «νούμερα» και οι ανάγκες του σόου έχουν τους δικούς τους κανόνες. Πίσω από τη λάμψη, το μακιγιάζ και τα στιλισαρισμένα χαμόγελα των πρωταγωνιστών, υποβόσκει μια διαρκής αγωνιώδης διαδικασία, πολύ μακρινή από επιδιώξεις ρουτίνας, όπως η επευφημία και το χειροκρότημα.

Είναι η αγωνία για τη διατήρηση της σωματικής ακεραιότητας, η αγωνία για την ίδια την επιβίωση.

Όταν μπήκε στη ζωή του οργανωμένου θεάματος το προστατευτικό δίκτυ, το ρίσκο μειώθηκε κατακόρυφα, μαζί με τις πιθανότητες για την πρόκληση κάποιου σοβαρού – έως και θανάσιμου – τραυματισμού.

Δυστυχώς για να πειστούν όλα τα τσίρκο του κόσμου ότι ήταν επιβεβλημένο να χωρίσουν την εποχή στα δύο, μαζί και το κενό κάτω από τα πόδια των ακροβατών, χρειάστηκε να χάσει τη ζωή της μία από μετρ του είδους, η περίφημη Ντέσι Εσπάνια.

Το 2004 η γεννημένη στη Βουλγαρία ακροβάτισσα ήταν 32 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Είχε σπάσει τρεις φορές το ρεκόρ Γκίνες για την ταυτόχρονη περιστροφή ασημένιων στεφανιών γύρω από το κορμί της. Στα 13 χρόνια της είχε καταφέρει να το κάνει με 75 στεφάνια. Έσπασε άλλες δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, φτάνοντας αρχικά στα 88 και εν συνεχεία στα 97.

Η Εσπάνια ήταν η μεγάλη attraction του περιοδεύοντος τσίρκου «Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus» και μία από τις πιο διάσημες perfomer στον κόσμο της ακροβατικής. Η συμμετοχή της σε μια παράσταση το Μάιο του 2004, στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, έμελλε να είναι η τελευταία της.

Κατά τη διάρκεια ενός ιπτάμενου νούμερου με κασκόλ, ο μηχανισμός που τη συγκρατούσε έσπασε, στέλνοντας την σε πτώση 12 μέτρων προς το κενό με το κεφάλι.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τραγωδία δεν γινόταν να είχε αποφευχθεί.

Εφτά ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός της, από τα σοβαρά τραύματα που είχε υποστεί.

Σε μία από τις πιο κυνικές στιγμές στην ιστορία τέτοιου είδους ψυχαγωγίας, μια ομάδα από κλόουν βγήκε στη σκηνή για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού μετά τη μεταφορά της άτυχης Ντέσι.

«The show must go on», ήταν η εξήγηση – αιτιολογία του υπεύθυνου επικοινωνίας του τσίρκου, καθώς το πρόγραμμα θα διαρκούσε ακόμη 2,5 ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το show όμως είχε ήδη σταματήσει για την Ντέσι Εσπάνια, που η αχρείαστη θυσία της θα σηματοδοτούσε τον εκσυγχρονισμό με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και την καθολική επιβολή της «κανονικότητας» σε τέτοιες παραστάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.