Η ημέρα που η Βόρεια Κορέα ταπείνωσε τους Αμερικανούς – Το λάφυρο που τοποθετήθηκε σε Μουσείο

Το αμερικανικό πλοίο Pueblo καταλήφθηκε από τους Βορειοκορεάτες

Η ημέρα που η Βόρεια Κορέα ταπείνωσε τους Αμερικανούς – Το λάφυρο που τοποθετήθηκε σε Μουσείο

Οι σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ δεν ήταν σχεδόν ποτέ ομαλές, με πολλές φορές στην ιστορία να έχουν διπλωματικά επεισόδια, ακόμα και να φτάσουν πριν την έναρξη πολέμου.

Όμως οι Βορειοκορεάτες μπορούν να περηφανεύονται ότι ταπείνωσαν τους Αμερικανούς και τους ανάγκασαν να ζητήσουν συγγνώμη για τουλάχιστον μία φορά στην ιστορία τους.

Πίσω στο 1968, και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν κάνει απόβαση στην Ασιατική Ήπειρο.

Ο Κιμ Σονγκ Ιλ παππούς του σημερινού ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν), έχει την πλήρη στήριξη του λαού του, αφού τους απελευθέρωσε από τους Ιάπωνες, αλλά και από τη Σοβιετική Ένωση που τον τροφοδοτεί με όπλα και τρόφιμα.

Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τα δίχτυα που έχει απλώσει η Σοβιετική Ένωση στην Ασία και στέλνουν κατασκόπους και στρατιωτικές δυνάμεις στη περιοχή για να επιβάλλει το δικό της νόμο.

Όμως το αμερικανικό πλοίο Pueblo, λίγες εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα καταλαμβάνεται από τους Βορειοκορεάτες και το πλήρωμα του συλλαμβάνεται.

Η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι κάθε μέρα θα εκτελείται ένας στρατιώτης, αν δεν παραδεχθούν δημοσίως ότι οι ΗΠΑ τους κατασκοπεύει.

Οι ΗΠΑ δεν ανοίγουν διάλογο με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, και δεν διαπραγματεύεται στην αρχή. Όμως τα φέρετρα με στρατιώτες έχουν αρχίσει και φτάνουν στις ΗΠΑ με ρυθμό που δεν μπορεί να αντέξει η κοινή γνώμη.

Λίγους μήνες μετά οι ΗΠΑ λυγίζουν αποστέλλοντας γραπτή δήλωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που παραδέχεται ότι το πλήρωμα ήταν όντως κατάσκοποι. Παράλληλα ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη από την ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η επιστολή εκτίθεται σε μουσείο στη Βόρεια Κορέα ενώ οι ΗΠΑ έχουν φροντίσει να ξεχαστεί αυτή η ντροπιαστική στιγμή της διπλωματικής τους ιστορίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.