ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε αιγυπτιακή μούμια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη! (φωτο)

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε αιγυπτιακή μούμια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη! (φωτο)

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια που έχει ποτέ καταγραφεί επισήμως. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του «Warsaw Mummy Project» («Πρότζεκτ της Βαρσοβίας για τις Μούμιες») και δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη 29/4, στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Science».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2015, με στόχο την μελέτη των αποκτημάτων του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη μούμια πιστευόταν αρχικά πως ανήκε σε κάποιον άνδρα, ωστόσο μια προσεκτικότερη σάρωση αποκάλυψε πως ανήκε σε γυναίκα, η οποία βρισκόταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η γυναίκα ήταν 20-30 χρονών την στιγμή του θανάτου της και, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε σε κάποια από τις ανώτερες τάξεις της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Όσον αφορά το πότε έζησε και πέθανε, οι ερευνητές τοποθετούν τη γυναίκα στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Με βάση την διάμετρο του κεφαλιού του εμβρύου, όπως αποκαλύφθηκε από τις ακτινογραφίες, οι επιστήμονες θεωρούν πως η εγκυμοσύνη της γυναίκας διένυε την 26η-30ή εβδομάδα.

Άγνωστα τα αίτια θανάτου

Στην κοιλιακή χώρα της μούμιας ανακαλύφθηκαν 4 «δέματα», τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πως περιέχουν εσωτερικά όργανα της γυναίκας, μουμιοποιημένα και τυλιγμένα, το καθένα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε πως το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από την μήτρα της, ώστε να υποστεί και αυτό ξεχωριστή μουμιοποίηση.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό, ωστόσο εικάζουν πως σχετίζεται με την δυσκολία που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, ή με πιθανές αντιλήψεις των Αιγυπτίων για την μετά θάνατον ζωή.

Οι ερευνητές απέδωσαν στην μούμια το ψευδώνυμο «Η Μυστηριώδης Κυρία», εξαιτίας των ερωτηματικών που γεννώνται γύρω από την ταυτότητα και την ακριβή της προέλευση.

Όπως λένε, η μούμια είχε παραδοθεί στο μουσείο της Βαρσοβίας το 1826. Ο δωρητής της ισχυριζόταν πως η μούμια είχε ανακαλυφθεί σε βασιλικό τάφο της αιγυπτιακής πόλης των Θηβών, γεγονός που σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Οι επιγραφές που έφεραν το φέρετρο και η σαρκοφάγος, όπου φυλασσόταν η μούμια, είχε οδηγήσει αρχικά τους επιστήμονες στο να πιστέψουν ότι ανήκε σε έναν άνδρα ιερέα, ονόματι Χορ- Τζεχούτι.

Ανακαλύπτοντας ότι η μούμια ανήκε σε γυναίκα, οι ειδικοί θεωρούν πως, κάποια στιγμή, η μούμια τοποθετήθηκε σε λάθος φέρετρο, πιθανότατα από εμπόρους αρχαιοτήτων του 19ου αιώνα.

Μια από τις ερευνήτριες, η δρ.Marzena Ożarek-Szilke, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως ο σύζυγός της υπήρξε το πρώτο άτομο που παρατήρησε κάτι που έμοιαζε με «μικρό πόδι», κοιτώντας τις ακτινογραφίες της μούμιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.