ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «παλαιότερου ανθρώπου» που περπάτησε στη Γη

Η γυναίκα που ζούσε στην Τσεχία πριν από 45 χιλιάδες χρόνια

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «παλαιότερου ανθρώπου» που περπάτησε στη Γη

Το πρόσωπο του «παλαιότερου ανθρώπου» που περπάτησε στη Γη αποκάλυψαν οι επιστήμονες. 

Πρόκειται για μια γυναίκα που έζησε πριν από 45.000 χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά της γυναίκας αυτής ζωντάνεψαν από μια ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του κατεστραμμένου κρανίου της.

Τα απολιθωμένα υπολείμματα που ανακτήθηκαν στην Τσεχία πριν από περίπου 70 χρόνια είναι μόνο ένα μέρος του κρανίου, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπόλοιπο φαγώθηκε από ένα ζώο μετά τον θάνατό της.

Αν και – όπως μεταδίδει η Daily Mail – η ομάδα δεν είχε πρόσβαση στο κρανίο, χρησιμοποίησε ήδη καταγεγραμμένες μετρήσεις και εικόνες αναφοράς, τις οποίες οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν προηγουμένως για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών.

Η γυναίκα, που ονομάστηκε Zlaty kun, ή χρυσό άλογο, ήταν μεταξύ των πρώτων Homo sapiens που έζησαν στην Ευρασία μετά τη μετανάστευση του είδους μας από την Αφρική – και το γονιδίωμά της έφερε περίπου το 3% καταγωγής Νεάντερταλ.

H Zlaty kun θεωρείται… σύγχρονος άνθρωπος, καθώς αυτή η ομάδα είχε πολύ μεγάλο εγκέφαλο σε σύγκριση με τους πρώτους ανθρώπους που προέκυψαν από προγόνους που έμοιαζαν με πιθήκους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Cícero Moraes, ένας Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά, είπε στο Live Science ότι αυτός και η ομάδα χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα που καταγράφηκαν το 2018 από ερευνητές που δημιούργησαν μια ανακατασκευή του κρανίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας ήταν η στιβαρότητα της δομής (του προσώπου), ειδικά της κάτω γνάθου», είπε ο Moraes.

«Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν νόμιζαν ότι ήταν άνδρας και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί, εκτός από το ότι το κρανίο έχει χαρακτηριστικά που είναι πολύ συμβατά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών», όπως ένα «στιβαρό» σαγόνι.

Βλέπουμε ότι η δομή των σιαγόνων της Zlaty kun τείνει να είναι πιο συμβατή με τους Νεάντερταλ.

Το κρανίο βρέθηκε σε εννέα κομμάτια το 1950 σε μια σπηλιά που ονομάζεται Bacho Kiro.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης 30 άλλα κρανία διαφορετικών προγόνων και φύλων για να καλύψει τα κενά της γυναίκας.

«Μόλις είχαμε το βασικό πρόσωπο, δημιουργήσαμε πιο αντικειμενικές και επιστημονικές εικόνες, χωρίς χρωματισμό (σε κλίμακα του γκρι), με κλειστά μάτια και χωρίς μαλλιά», δήλωσε ο Μοράες. «Αργότερα, δημιουργήσαμε μια υποθετική εκδοχή με χρωματισμένο δέρμα, ανοιχτά μάτια, γούνα και μαλλιά. Ο στόχος της δεύτερης είναι να παρέχει ένα πιο κατανοητό πρόσωπο για τον γενικό πληθυσμό».

Το αποτέλεσμα είναι μια αληθοφανής εικόνα μιας γυναίκας με σκούρα, σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αναζητήσαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την οπτική δομή του προσώπου μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία για το ποιο θα ήταν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών», δήλωσε ο Moraes.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.