ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε κανένα

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θεωρία των κυμάτων ακτίνων Χ

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε κανένα

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.

Επίσης εκπαίδευσε και προετοίμασε μεγάλο αριθμό φοιτητών για την νέα εποχή της θεωρητικής φυσικής.

Προτάθηκε συνολικά 84 φορές για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής χωρίς ποτέ όμως να του απονεμηθεί. Επίσης επίβλεψε ως καθηγητής τις διδακτορικές διατριβές περισσοτέρων βραβευμένων με Νόμπελ επιστήμονες από οποιονδήποτε άλλο.

Εισήγαγε τον αζιμουθιακό και μαγνητικό κβαντικό αριθμό, τη σταθερά λεπτής υφής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θεωρία των κυμάτων ακτίνων Χ.

Ο Σόμμερφελντ σπούδασε μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αλμπερτίνα της Καινιξβέργης. Ο επιτηρητής της διδακτορικής του διατριβής ήταν ο μαθηματικός Φέρντιναντ φον Λίντεμαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα των μαθηματικών Άντολφ Χούρβιτζ και Ντάβιντ Χίλμπερτ καθώς και του φυσικού Έμιλ Βίχερτ. Έλαβε το διδακτορικό του το 1891 σε ηλικία 23 ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.