ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν Μαγκουφάνα;

Πώς ονομάζεται σήμερα;

Αυτό το ήξερες; – Ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν Μαγκουφάνα;

Παλιά μια περιοχή της Αττικής για παράδειγμα ονομαζόταν Μαγκουφάνα; Σήμερα είναι προάστιο της Αθήνας και ονομάζεται Πεύκη.

Η ιστορία της περιοχήγς ξεκίνησε λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά στα αρχαία χρόνια ήταν με μέρος του δήμου των Αθμονέων, ενός από τους 12 δήμους της αρχαίας Αθήνας.

Πως ονομάστηκε Μαγκουφάνα; Μια θεωρία, η επικρατέστερη, λέει ότι οφείλεται στον Θεόδωρο Μαγκαφά-Μάγιστρο, έναν έπαρχο στη Μικρά Ασία την εποχή του Βυζαντίου. Οι απόγονοί του λέγεται πως έφτασαν τον 16ο αιώνα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και το όνομα Μαγκουφάνα είναι η παραφθορά του ονόματος της οικογένειας Μαγκαφά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια άλλη εκδοχή λέει πως το όνομα προέρχεται από τη «Μαγκούφα Άννα», μια γυναίκα της εποχής, που ήταν κουφή και άρρωστη. Σήμερα ωστόσο ονομάζεται Πέυκη. Πως άλλαξε το όνομα; Το 1950 προσδιορίστηκαν τα όρια της κοινότητας Μαγκουφάνα από τις γειτονικές συνοικίες. Την επόμενη δεκαετία, με προεδρικό διάταγμα ονομάστηκε Πέυκη. Μια βόλτα στην περιοχή θα σας δείξει πόσο καταπράσινη είναι και πόσο περιποιημένη και ήσυχη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.