ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η πιο «βρώμικη» Δευτέρα της προπολεμικής Αθήνας – Πού έστηναν το γλέντι για τα Κούλουμα

Τα Κούλουμα γιορτάζονταν από τους Αθηναίους που συγκεντρώνονταν στις αποκαλούμενες «Κολόνες»

Η πιο «βρώμικη» Δευτέρα της προπολεμικής Αθήνας – Πού έστηναν το γλέντι για τα Κούλουμα

Πού και πώς γλεντούσαν οι άνθρωποι την ημέρα των Κούλουμων στην προπολεμική Αθήνα; Η πιο… βρώμικη Δευτέρα στην ιστορία της Αθήνας ήταν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το θέαμα απαράδεκτο: Φλούδες από πορτοκάλια, όστρακα θαλασσινών και ένα σωρό σκουπίδια και χαρτιά παντού. Όλα αυτά τους στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, μία μέρα μετά από τα Κούλουμα κι αφού οι άνθρωποι γιόρτασαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

Τα «Κούλουμα» γιορτάζονταν από τους Αθηναίους που συγκεντρώνονταν στις αποκαλούμενες «Κολόνες», ενώ ο καθένας έπαιρνε μαζί του διάφορα φαγώσιμα και μουσικά όργανα για να γλεντήσουν.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ντελάληδες έδιναν το σύνθημα φωνάζοντας: «Μασκαράδες και πολίται, στις Κολόνες να βρεθείτε».

Το τσιμπούσι της Καθαράς Δευτέρας

Γύρω από το ποτάμι του Ιλισού, εκτός από τους ανθρώπους της Αθήνας μαζεύονταν και πολλοί πλανόδιοι μικροπωλητές που πουλούσαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: από διάφορα ξηροκάρπια, γλυκά, φρούτα, ζαχαρωτά, μέχρι και αξεσουάρ και βραχιολάκια για μικρούς και μεγάλους.

Μέσα σε αυτούς ήταν και οι άνθρωποι που με τεράστια σταμνιά στον ώμο, πουλούσαν κρασί το οποίο διαλαλούσαν ως «κρυονέρι απ’ του παπά τα’ αμπέλι».

Το γλέντι ήταν κυριολεκτικά τρικούβερτο, χωρίς να έχουν ανάγκη πολλά πράγματα οι άνθρωποι και σε αντίθεση με τη σημερινή νοοτροπία κυρίως των ανθρώπων της πρωτεύουσας, γίνονταν όλοι μια παρέα. Έστρωναν κάτω κουβερλιά και διάφορα κιλίμια, άπλωναν ό,τι είχε ο καθένας και τρωγόπιναν όλοι μαζί. Υπήρχε μεγάλο κέφι και ξεφάντωναν μαζί όλες οι κοινωνικές τάξεις και τα “πορτοφόλια”.

Γύρω από τον Ιλισό αντηχούσαν οι γκάιντες και τα νταούλια. Το τσάμικο είχε την τιμητική του. Όταν ο ήλιος έδυε, οι περισσότεροι τα μάζευαν και επέστρεφαν στα σπίτια τους, περιμένοντας το επόμενο γλέντι. Όσοι είχαν καταναλώσει περισσότερο κρασί έπεφταν για ύπνο στο ύπαιθρο.

Το θέμα ήταν η επόμενη μέρα….που έφερε μαζί της όλα τα σκουπίδια και τα αποφάγια που άφησαν οι Αθηναίοι όσο γλεντούσαν. Προφανώς ήλπιζαν ότι τα σκουπίδια θα καθαριστούν από μόνα τους, μεταφέροντάς τα στη χωματερή του Θησείου. Φυσικά, 100 χρόνια μετά η ίδια νοοτροπία επικρατεί ακόμα και η βρωμιά έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.