Η βίλλα της Θεσσαλονίκης που επί κατοχής εγκαταστάθηκε η Γκεστάπο

Τα έργα συντήρησης της Βίλας Χιρς δεν έγιναν ποτέ και σήμερα ρημάζει

Η βίλλα της Θεσσαλονίκης που επί κατοχής εγκαταστάθηκε η Γκεστάπο

Κάποτε ήταν ένα υπέροχο κτίριο. Γέμισε με σκοτεινές ιστορίες, μαρτυρικούς θανάτους και βασανιστήρια. Σήμερα ρημάζει. Η Βίλλα Χιρς ή γνωστή και ως Βίλα Μπενί Φερνάντεζ.

Η πάλαι ποτέ έπαυλη στην περιοχή των «εξοχών» στη γωνία Γραβιάς με Β. Όλγας κατασκευάστηκε το 1911, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, για να στεγάσει την οικογένεια του Beni Fernandez. Από τις όμορφες οικογενειακές στιγμές όμως το κτίριο πέρασε να φιλοξενεί πλήθος θλιβερών γεγονότων.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο αλλά και η αδίστακτη Sipo S.D. που ήταν η ένωση της Γερμανικής Αστυνομίας και της “Υπηρεσίας Ασφαλείας” και αποτελούσε την κυρίαρχη υπηρεσία ασφαλείας του ναζιστικού καθεστώτος με αρχηγό τον περίφημο Χάιντριχ, μια υπηρεσία που συνδέθηκε με συλλήψεις και με απάνθρωπα βασανιστήρια Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλοί λένε πως το κτίριο είναι στοιχειωμένο, ενώ παλαιότερα υπήρχαν μαρτυρίες που αναφέρουν πως ορισμένα βράδια ακούγονται μέσα από το κτίριο κραυγές οδύνης και πόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.