ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κορινθιακό κράνος από τη Μάχη του Μαραθώνα εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (φωτό)

Το κράνος βρέθηκε μαζί με το κρανίο του πολεμιστή

Κορινθιακό κράνος από τη Μάχη του Μαραθώνα εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (φωτό)

Κορινθιακό κράνος που φέρεται να ανήκε σε πολεμιστή που συμμετείχε στη Μάχη του Μαραθώνα και ανακαλύφθηκε με ένα ανθρώπινο κρανίο στο εσωτερικό του, εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο.

Ειδικότερα, το κράνος έφερε στο φως της σύγχρονης ιστορίας ο αρχαιολόγος και Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στο Ιόνια νησιά, George Nugent-Grenville, το 1832-1835.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου που φιλοξενεί το έκθεμα, ο συγκεκριμένος τύπος κράνους είναι από του πλέον αναγνωρίσιμους και “σχετίζεται με τους μεγάλους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας, ακόμη και από τους ίδιους του Αρχαίους Έλληνες, που ενώ τάχιστα δημιούργησαν κράνη που παρείχαν καλύτερη ορατότητα, συνέχιζαν να απεικονίζουν τους ήρωές τους με αυτά τα κράνη (σ. Μτφ.: Κορινθιακά κράνη).

Στα σύγχρονα προρτρέτα των Αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών, απεικονίζεται πάντα το κορινθιακό κράνος, αν και συχνά τροποποιημένο, ώστε να αποδίδεται η επιθυμητή εμφάνιση”. Άλλωστε, το κορινθιακό κράνος είναι γνωστό μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.

Όσον αφορά το κρανίο, η επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο σημειώνει ότι “είναι δύσκολο να είμαστε σίγουρη για τη σχέση του (σ.μτφ.: με το κράνος)” και εξηγεί: “Δεδομένου ότι η Μάχη του Μαραθώνα είχε νικηφόρο έκβαση για τους Έλληνες, θα ήταν σε θέση να μην αφήσουν μέλη σωμάτων ή χρήσιμο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης και η μόνη ζημιά στο συγκεκριμένο κράνος φαίνεται να έχει προκληθεί από το χρόνο”.

Από την ανακάλυψη του 1834, αναφέρουν οι επιστήμονες του Μουσείου, έχουν περάσει 100 χρόνια “και δεν ξέρουμε πόσο η μεταφορά των πληροφοριών είναι αξιόπιστη, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι η οικία και τα αντικείμενα του Nugent δεν κληρονομήθηκαν στα παιδιά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.