
O σκοτσέζος στρατιώτης, Donnie MacRae, πέθανε ως αιχμάλωτος πολέμου κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως έπρεπε να περάσουν 80 χρόνια για να μάθει η οικογένειά του ότι είχε ταφεί από τους Ναζί χωρίς τον εγκέφαλό του.
Ο Donnie πέθανε σε νοσοκομείο αιχμαλώτων πολέμου το 1941 και, επειδή υπέφερε από μια σπάνια νευρολογική πάθηση, πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο σώμα του.
Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, αφαιρέθηκαν ο εγκέφαλος και μέρος του νωτιαίου μυελού του και στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Kaiser Wilhelm στο Μόναχο για έρευνες.
Το σώμα του θάφτηκε από τους Γερμανούς και αργότερα μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο των πολεμικών τάφων των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Βερολίνο, όμως κανείς δεν γνώριζε ότι είχε αφαιρεθεί ο εγκέφαλός του.
Το 1939, με τη χώρα να είναι στα πρόθυρα του πολέμου, ο Donnie εντάχθηκε στον Εθελοντικό Στρατό της Σκωτίας και κλήθηκε να πολεμήσει. Ήταν στρατιώτης στο 2ο Τάγμα του Seaforth Highlanders και αιχμαλωτίστηκε σε μάχη στο Σαιντ-Βαλέρι της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940.
Πέθανε τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 33 ετών, σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Αν και η οικογένεια Μάκρεϊ γνώριζε την αιχμαλωσία και τον θάνατο του Donnie, ποτέ δεν ενημερώθηκαν για τη νεκροψία ή για την αφαίρεση δείγματος από τον εγκέφαλό του.

Μόνο το 2020, όταν ο καθηγητής Paul Weindling από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes επικοινώνησε με την ανιψιά του, Λίμπι Μακρέι, έγινε γνωστό τι συνέβη μετά τον θάνατο του Donnie.
Ο καθηγητής Weindling είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών που εξετάζουν τα αρχεία χιλιάδων εγκεφάλων που κρατούνται στην Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία. Σκοπός του έργου είναι να αναγνωριστούν όλα τα θύματα και να τιμηθούν σωστά (σ.σ. η συγκεκριμένη έρευνα περιλάμβανε 2.000 παρόμοια περιστατικά).
Τα δείγματα του Donnie MacRae διατηρήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς έως το 2015, όταν εντάχθηκαν σε αρχειακή συλλογή.
Σήμερα, πάνω από 80 χρόνια μετά τον θάνατό του, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επανένωση των υπολειμμάτων του με τα υπόλοιπα λείψανά του να βρίσκονται στο κοιμητήριο των πολεμικών τάφων στο Βερολίνο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.