ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Μαρτίου

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα

Όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Μαρτίου

Ποια σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 5 Μαρτίου;

Σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των Αγίου Αρχελάου και μαρτύρων, Αγίων Ευλαμπίου και Ευλογίου, Αγίου Κόνωνος.

Γιορτάζουν τα ονόματα: Αρχέλαος, Ευλόγιος, Ευλογής, Ευλογία, Ευλογούλα, Ευλογίτσα, Κόνων.

Σαν σήμερα, στις 5 Μαρτίου

  • 1913 – Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • 1922 – Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.
  • 1940 – Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.
  • 1956 – Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
  • 1992 – Ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η καθιερωμένη ομιλία του είχε τίτλο «Από το εργαστήρι της σκέψης».
  • 1994 – Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.

Γεννήσεις στις 5 Μαρτίου

  • 1857 – Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προιόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. (Θαν. 1932)
  • 1922 – Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ιταλός σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας. (Θαν. 2/11/1975)
  • 1942 – Φελίπε Γκονζάλες, Ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θάνατοι στις 5 Μαρτίου

  • 1827 – Πιερ Σιμόν Λαπλάς, Γάλλος μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός. Οι μελέτες του πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1749)
  • 1827 – Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 18/2/1745)
  • 2016 – Ρέι Τόμλινσον, Αμερικανός προγραμματιστής. Θεωρείται ο άνθρωπος που ανακάλυψε το email.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.