ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σαν σήμερα η αμερικανική επιχείρηση «Restore Hope» στη Σομαλία: Η συμμετοχή της Ελλάδας με 106 στρατιωτικούς

Κατά τη διάρκεια της αποστολής σημειώθηκε και η πρώτη επιχειρησιακή απώλεια στελέχους, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σαν σήμερα η αμερικανική επιχείρηση «Restore Hope» στη Σομαλία: Η συμμετοχή της Ελλάδας με 106 στρατιωτικούς

H επιχείρηση “Restore Hope” στην Σομαλία έλαβε σάρκα και οστά υπό τη διοίκηση των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και ενόπλων δυνάμεων από διάφορα κράτη.

Από τους 37.000 άνδρες της δύναμης, οι 25.000 ήταν Αμερικανοί και οι υπόλοιποι ανήκαν σε 27 κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η χώρα μας απέστειλε 106 στρατιωτικούς (64 από τον Στρατό Ξηράς, 21 του Ναυτικού και 21 της Αεροπορίας) που συγκρότησαν το ΕΛΛΑΣΟΜ (Ελληνικό Απόσπασμα Σομαλίας), στην πρώτη ελληνική αποστολή στο εξωτερικό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από τον πόλεμο της Κορέας.

Η ελληνική δύναμη έφτασε στη Σομαλία το Μάρτιο του 1993 και τέθηκε υπό γαλλική διοίκηση στην πόλη Ουαζίντ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα κυρίως μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχής ιατρικής φροντίδας.

Η δύναμη αποσύρθηκε το επόμενο έτος έχοντας εκπληρώσει την αποστολή της. Στο διάστημα αυτό μετέφερε και διένειμε τόνους τροφίμων και φαρμάκων στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, έχτισε σχολεία, σπίτια και έργα υποδομής και οργάνωσε και λειτούργησε ένα νοσοκομείο, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε ασθενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη διάρκεια της αποστολής σημειώθηκε και η πρώτη επιχειρησιακή απώλεια στελέχους του Ελληνικού Στρατού από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όταν στις 7 Οκτωβρίου 1993 ο μόνιμος λοχίας (ΤΘ) Μιχαήλ Σούμπουρος σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων, κατά τη διάρκεια ενέδρας σε οχήματα διανομής βοήθειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.