Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Παριζιάνοι δεν ήθελαν τον πύργο του Άιφελ;

O πύργος δεν άρεσε πάντα σε όλους και πολύ περισσότερο στους Παριζιάνους...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Παριζιάνοι δεν ήθελαν τον πύργο του Άιφελ;

O πύργος του Άιφελ δέχτηκε τρομερή κριτική όταν κατασκευάστηκε – οι επικρίσεις ήταν πάρα πολλές ενώ για πολλούς, θεωρούνταν απολύτως αντιαισθητικός.

Πολλές εφημερίδες της εποχής γκρίνιαζαν για το στυλ του, οι καλλιτέχνες του Παρισιού τον είχαν ξεγράψει και φυσικά υπήρξαν εφημερίδες που δημοσίευαν οργισμένες επιστολές από τον καλλιτεχνικό (και όχι μόνο) κόσμο του Παρισιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα απέχθειας προς τον πύργο ήταν αυτό του συγγραφέα Γκυ ντε Μωπασσάν, ο οποίος φέρεται ότι μισούσε τόσο πολύ το δημοφιλές σήμερα αξιοθέατο, που έτρωγε κάθε μέρα στο εστιατόριο του πύργου γιατί όπως είπε, ήταν… το μόνο σημείο του Παρισιού από το οποίο δεν φαίνεται ο πύργος (πάντως ούτως ή άλλως, ο πύργος του Άιφελ ΔΕΝ είναι ορατός από κάθε σημείο ή παράθυρο του Παρισιού).

Μάλιστα ξεκίνησε και ολόκληρη καμπάνια σαμποτάζ ενάντια στην “τεράστια καμινάδα εργοστασίου” , όπως το αποκαλούσαν ,από συγγραφείς, αρχιτέκτονες, ζωγράφους, εικαστικούς και άλλους για να εξαφανιστεί “το τέρας” που εγκαταστάθηκε στο Παρίσι!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Gustave Eiffel όμως, ο δημιουργός του, πίστεψε πως ο πύργος αυτός θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Κάποτε είχε δηλώσει ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889, όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.