Τι είναι το τουρκικό λάφυρο που βρίσκεται στην κορυφή του Λευκού Πύργου;

Η ιστορία του είναι αρκετά γνωστή με εξαίρεσή ένα αρκετά σημαντικό γεγονός

Τι είναι το τουρκικό λάφυρο που βρίσκεται στην κορυφή του Λευκού Πύργου;

Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, είναι αδιαμφισβήτητα ο Λευκός Πύργος, ένα κτίσμα με ιστορία πολλών χρόνων.

Η ιστορία του είναι αρκετά γνωστή με εξαίρεσή ένα αρκετά σημαντικό γεγονός, ότι στην κορυφή του εκεί που ανεμίζει η ελληνική σημαία έχει τοποθετηθεί ένα τουρκικό λάφυρο.

Η σημερινή μορφή του πύργου κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και αντικατέστησε την βυζαντινή οχύρωση που υπήρχε από τον 12ο αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων.

Το 1912 μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το μνημείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και στην κορυφή του υψώθηκε η ελληνική σημαία με ιστό το κεντρικό κατάρτι λάφυρο από το βυθισμένο στον Θερμαϊκό, από το τορπιλλοβόλο του Νικολάου Βότση, τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ-Μπουλέν».

Η ιστορία της βύθισης του «Φετίχ-Μπουλέν» ήταν μια ηρωική κίνηση που μέχρι να γίνει θεωρούνταν ακατόρθωτη. Με τις πρώτες ναυτικές συμπλοκές στις 18 Οκτωβρίου του 1912, κυβερνώντας το Τορπιλοβόλο 11 ο Νικόλαος Βότσης εισήλθε στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός και εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά του τουρκικoύ θωρηκτού, 3.000 τόνων, «Φετχί Μπουλέντ». Οι δύο τορπίλες ευστόχησαν και το τουρκικό πολεμικό πλοίο βυθίστηκε.

Μάλιστα ο Ν. Βότσης να αποχωρήσει χωρίς καμία απώλεια χάρη στην ψύχραιμη εκτίμηση και τη γενναιότητα του καθώς δεν κινδύνευε μόνο να αναγνωρισθεί από τον εχθρό αλλά και από το ναρκοπέδιο το οποίο προσπέρασε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κατάρτι λάφυρο συμβολίζει το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της πόλης 9 μέρες πριν οι πληρεξούσιοι επιτελείς αξιωματικοί, Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς, υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη τα πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης από την οθωμανική διοίκηση στον ελληνικό στρατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.