ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Ταξίδι» στην ιστορία του Τρωικού Πολέμου – Το μουσείο της Τροίας & ο Δούρειος Ίππος (φωτό)   

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας βρίσκεται στο Τσανάκκαλε

«Ταξίδι» στην ιστορία του Τρωικού Πολέμου – Το μουσείο της Τροίας & ο Δούρειος Ίππος (φωτό)   

Μια βόλτα στο «σκηνικό» του Τρωικού Πολέμου έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου, στην επαρχία Τσανάκκαλε.  

Λόγω της θέσης της, η Τροία για 3.000 χρόνια αποτέλεσε ένα σημείο αδιάκοπης εγκατάστασης και ανοικοδόμησης, γεγονός που είναι εμφανές από τα ερείπια πλίνθινων κατοικιών χιλιάδων χρόνων. Κατά την ανοικοδόμηση δηλαδή ανά τους αιώνες, ισοπέδωναν τις παλιές κατοικίες και πάνω τους έφτιαχναν νέες, κάτι που εξηγεί τα 9 διαφορετικά στρώματα της πόλης, εμφανή στους επισκέπτες.

arxaia-troia-1

Τα οικιστικά επίπεδα που είναι αριθμημένα από το 1 ως το 9 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων, χρονολογούνται περίπου από το 3000 μέχρι το 1300 π.Χ..

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται περισσότερα από 150 χρόνια και έχουν φέρει «στο φως» πολλές φάσεις της ιστορίας της Τροίας. arxaia-troia-7

Το μουσείο της Τροίας & ο Δούρειος Ίππος

Χτισμένο σε ένα εντυπωσιακό, κυβικό σχήμα, το μουσείο της Τροίας που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης, άνοιξε το 2018 και εκθέτει σε επτά τμήματα αντικείμενα από την περιοχή και από μερικές άλλες κοντινές αρχαίες πόλεις και νησιά. arxaia-troia-5

Στους χώρους του Μουσείου, συνολικής επιφάνειας 3000 τ.μ, φιλοξενούνται περίπου ευρήματα από την Τροία και την περιοχή της Τρωάδας χωρισμένα σε 7 θεματικές ενότητες/περιόδους σε 4 ορόφους.

Σημειώνεται ότι το μουσείο κατέκτησε το 2020 και το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς».

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας δε θα μπορούσε να λείπει και ένα ομοίωμα Δούρειου Ίππου, ένα ξύλινο άλογο σε μεγάλες διαστάσεις που άλλοτε ήταν επισκέψιμο και στους εσωτερικούς του χώρους αλλά πλέον, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. arxaia-troia-3

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα μεγαλύτερο ξύλινο άλογο, «διαφημίζει» την Τροία και στο Τσανάκκαλε, την επαρχιακή μεγαλούπολη στη νότια ακτή των Δαρδανελίων, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την αρχαία Τροία. Το άλογο – απομίμηση του Δούρειου Ίππου, χρησιμοποιήθηκε στην αμερικάνικη ταινία «Τροία», που σκηνοθέτησε το 2004 ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ στον ρόλο του Αχιλλέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.