Βρετανικό μουσείο: Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ζητούν να επιστρέψει τη Στήλη της Ροζέτας

Η Στήλη της Ροζέτας χρονολογείται από το 196 π.Χ.

Βρετανικό μουσείο: Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ζητούν να επιστρέψει τη Στήλη της Ροζέτας

Εξέχοντες Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανανέωσαν την έκκλησή τους για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο στην Αίγυπτο.

Η διαδικτυακή εκστρατεία των αρχαιολόγων έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 2.500 υπογραφές και έχει σκοπό να «πει στους Αιγυπτίους τι τους έχουν πάρει», δήλωσε η Μόνικα Χάνα, κοσμήτορας του College of Archaeology στην αιγυπτιακή πόλη Ασουάν.

Η Στήλη της Ροζέτας χρονολογείται από το 196 π.Χ. και ανακαλύφθηκε από τον στρατό του Ναπολέοντα στη βόρεια Αίγυπτο το 1799. Περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βρετανίας μετά την ήττα του Ναπολέοντα υπό τους όρους της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας του 1801 μαζί με άλλες αρχαιότητες που ανακάλυψαν οι Γάλλοι, και μεταφέρθηκε με πλοίο στη Βρετανία. Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1802.

Φέροντας εγχάρακτες επιγραφές του ίδιου κειμένου στα ιερογλυφικά, στη δημώδη αιγυπτιακή γλώσσα και στα αρχαία ελληνικά, χρησιμοποιήθηκε από τον Γάλλο Ζαν-Φρανσουά Σαμπογιόν προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά από το 1822, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας και του πολιτισμού.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έχουν κάνει έκκληση και άλλοτε για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας, αλλά ελπίζουν πως οι αυξανόμενες επιστροφές από μουσεία της Δύσης καλλιτεχνικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν από χώρες υπό αποικιοκρατικό ζυγό θα βοηθήσουν την υπόθεσή τους.

«Είμαι βέβαιη πως όλα αυτά τα αντικείμενα θα επιστραφούν τελικά, επειδή ο δεοντολογικός κώδικας των μουσείων αλλάζει· το θέμα είναι απλώς πότε» είπε η Χάνα.

«Η στήλη είναι ένα σύμβολο πολιτισμικής βίας, η στήλη είναι ένα σύμβολο πολιτισμικού ιμπεριαλισμού. Άρα, η επιστροφή της στήλης είναι ένα σύμβολο των πραγμάτων που αλλάζουν — ότι δεν βρισκόμαστε πια στον 19ο αιώνα αλλά ότι εργαζόμαστε με έναν κώδικα δεοντολογίας του 21ου αιώνα», είοπε ακόμη.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας.

Σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος σημείωσε πως 28 εγχάρακτες στήλες με το ίδιο κείμενο που έγραψαν Αιγύπτιοι ιερείς έχουν ανακαλυφθεί, ξεκινώντας με τη Στήλη της Ροζέτας το 1799, και πως 21 παραμένουν στην Αίγυπτο.

Το μουσείο ξεκινά μια έκθεση με τίτλο: «Ιερογλυφικά: ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο» στις 13 Οκτωβρίου, η οποία ρίχνει φως στη Στήλη της Ροζέτας.

«Το Βρετανικό Μουσείο προσδίδει μεγάλη αξία στις θετικές συνεργασίες με συναδέλφους σε όλη την Αίγυπτο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος λέει πως η επιστροφή των καλλιτεχνικών θησαυρών βοηθά να ενισχυθεί ο τουριστικός της τομέας, σημαντικός για την εισροή δολαρίων στη χειμαζόμενη οικονομία. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας όπου θα παρουσιάζονται οι πιο διάσημες αιγυπτιακές συλλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι αιγυπτιακές αρχαιότητες είναι από τα πιο σημαντικά τουριστικά περιουσιακά στοιχεία που έχει η Αίγυπτος, τα οποία τη διακρίνουν από τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Άχμεντ Ίσα, την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση για τη 200ή επέτειο της Αιγυπτιολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.