ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της κυβερνοεπίθεσης

Εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της κυβερνοεπίθεσης

Εκτός λειτουργίας παραμένουν όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσαν χάκερς.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», μετά από σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνέψουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».

Σύμφωνα με τον κ.Αβαρλή, όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως εγκαταστάθηκε κακόβουλο λογισμικό, ένας ιός τύπου «ransomware», με τους χάκερς να ζητάνε «λύτρα» για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία. Τόσο το δημοτολόγιο, όσο και το ληξιαρχείο του δήμου λειτουργούσαν κανονικά μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα “ρίξουμε” και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα back up που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.

Διευκρίνισε, πάντως, ο κ.Αβαρλής πως όλα τα αρχεία του δήμου είναι διασφαλισμένα, ενώ οι υπηρεσίες εξακολουθούν και κρατούν, παρά τις ψηφιακές συναλλαγές του κοινού, αντίγραφα σε χαρτί.

Σημειώνεται πως τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.