ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους για να…περπατήσει μαζί με την «Αμάλ» στα Ιωάννινα (βίντεο)

Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους για να…περπατήσει μαζί με την «Αμάλ» στα Ιωάννινα (βίντεο)

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της Mικρής Αμάλ στην Χίο, το σύμβολο των παιδιών προσφύγων συνεχίζει το «ταξίδι» της, στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου έφτασε χθες στις 8 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ενώ θα παραμείνει στην πόλη και σήμερα.

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Αντιπροσωπεύει την…διαδρομή που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα εκατομμύρια Αφγανών που θα κατακλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την Ευρώπη, περνώντας φυσικά από την Ελλάδα.

«Μη μας ξεχνάτε», είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της.

Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Μικρή Αμάλ ξεκινά τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Την απόσταση των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.

Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί, οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.

Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης.

Η εκδήλωση γίνεται με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και άλλων φορέων πολιτισμού.

Εκεί φυσικά κανένα κανάλι και κανένας «ειδικός» δεν μίλησε για «συνωστισμούς» και πανδημίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.