ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προβληματική η σχέση του Ελληνα με τον γιατρό: «Θέλημα Θεού» να γίνουν καλά, κόβουν μόνοι τους τα φάρμακα

Προβληματική η σχέση του Ελληνα με τον γιατρό: «Θέλημα Θεού» να γίνουν καλά, κόβουν μόνοι τους τα φάρμακα

Έρευνα αποκαλύπτει ότι είναι προβληματική η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς στην Ελλάδα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στο ίντερνετ ή σε άλλους με την ίδια πάθηση για πληροφορίες.

Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας είναι πως το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα Θεού αν θα πάει καλά η θεραπεία και η υγεία του. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 15,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επισκέφθηκαν γιατρό επειδή δεν είχαν χρήματα. Επίσης, κάποιοι απευθύνονται σε άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση, ή αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα συμπτώματά τους.

Αν και στην πλειονότητά τους οι ασθενείς εμπιστεύονται και μιλούν με ειλικρίνεια στον γιατρό τους, που τους εξηγεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πολλοί φεύγουν με απορίες, καθώς οι όροι που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι «επιστημονικοί», σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία.

Το 81,4% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται πάντα και συχνά το γιατρό τους, ενώ το 90,1% μπορούν να μιλήσουν σε αυτόν με ειλικρίνεια για οτιδήποτε αφορά την υγεία του. Παρόλα αυτά, σε ποσοστό 23,3% διστάζουν να μιλήσουν στο γιατρό για τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Σε ποσοστό 49,8%, οι γιατροί ρωτάνε τους ασθενείς τους αν κατάλαβαν όλα όσα τους είπαν. Ομως, μετά την επίσκεψη το 48% μίλησε με τον γιατρό τηλεφωνικά για διευκρινήσεις, 30% έψαξαν στο διαδίκτυο και 21,1% αναζήτησαν ομάδες ασθενών με παρόμοια προβλήματα και ρώτησαν τη γνώμη τους, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το ΑΠΕ.

Κόβουν μόνοι τους τα φάρμακα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, σε ποσοστό 73,5%, οι ασθενείς δήλωσαν ότι διαβάζουν πάντα τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, μόνο 28% τα καταλαβαίνει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αναφορικά με τις οδηγίες στο κουτί των φαρμάκων καταγράφεται σε ποσοστό 54,4% και 40% αντίστοιχα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία (79,2%) θυμάται πως πρέπει να παίρνει τα φάρμακα, το 27,7% διακόπτει τα φάρμακα όταν αισθάνεται καλύτερα, το 23,3% διακόπτει λόγω του ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 12,5% γιατί χρησιμοποιεί εναλλακτικές θεραπείες και ποσοστό 12,4% για οικονομικούς λόγους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.