Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων

Σε ξαφνικό αποκλεισμό του κτιρίου όπου στεγάζεται η διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, έχουν προβεί από το πρωί της Τρίτης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αιτία η πληροφορία που υπήρχε για πιθανές δυναμικές κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων, είχε συνάντηση χθες με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να επέλθει συμφωνία – συμβιβασμός, ως προς το σχέδιο νόμου. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίας, σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, από τα ξημερώματα περιμετρικά του κτιρίου της Διοίκησης, αλλά και στην είσοδο, απέτρεψε τον όποιο προγραμματισμό είχε γίνει. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να να πραγματοποιήσουν την συγκέντρωσή τους, έξω από την είσοδο του κτιρίου. Εκπρόσωποί τους κατήγγειλαν το γεγονός και υπογράμμισαν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αποκλεισμός του κτιρίου της Διοίκησης. Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι δεν είχε προαναγγελθεί ούτε κάποια στάση εργασίας, αλλά ούτε και κάποια άλλη μορφή κινητοποίησης (πχ αποκλεισμός κτιρίου). Όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις έκριναν σκόπιμο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, μετά και την τελευταία εξέλιξη, φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση τους εργαζόμενους, με την διοίκηση και το υπουργείο Εργασίας. Τα βασικά πεδία διαφωνίας, εστιάζονται στις ποινές που θα έχουν εφεξής οι άνεργοι, που θα φτάνουν έως και την απώλεια του επιδόματος ανεργίας, εάν δεν αποδέχονται τις προτάσεις των εργασιακών συμβούλων του Οργανισμού, για εύρεση απασχόλησης ή για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης. Πρόκειται για ένα «ποινολόγιο» που θα εφαρμόζεται στο εξής και το οποίο βρίσκει εντελώς αντίθετους, τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο καταργεί την παρουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού. Στην θέση τους, θα τοποθετούνται εκπρόσωποι της Πολιτείας. Παράλληλα, διορίζονται τρεις υποδιοικητές και έτσι εξασφαλίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους και στο γεγονός ότι δεν αυξάνεται το επίδομα ανεργίας (400 ευρώ), αλλά ούτε και το πλήθος των ανέργων που το λαμβάνουν.