ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτός είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Ελλάδας που τον χρησιμοποιούμε καθημερινά

Ο δρόμος κατά την αρχαιότητα είχε μήκος 22 χλμ

Αυτός είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Ελλάδας που τον χρησιμοποιούμε καθημερινά

Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί μέρος της διαδρομής δεκάδων χιλιάδων οδηγών, αλλά είναι ελάχιστοι όσοι γνωρίζουν το μοναδικής σπουδαιότητας παρελθόν του.

αρχαιότερος δρόμος Ελλάδας αρχαιότερος δρόμος Ελλάδας

Πρόκειται για τον δρόμο της Ιεράς Οδού, γνωστού χώρου θρησκευτικής λατρείας ο οποίος λογίζεται ως ο αρχαιότερος δρόμος της Ελλάδας (ίσως και της Ευρώπης), δίχως, όμως, να υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις για να προσδιοριστεί ακριβώς πότε φτιάχτηκε και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται.

Ο δρόμος κατά την αρχαιότητα (Αρχαία Ιερά Οδός) είχε μήκος 22 χλμ. και ένωνε την πόλη των Αθηνών με την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, όπου μία φορά το χρόνο τελούνταν τα περίφημα Ελευσίνια μυστήρια.

Ειδικότερα, ξεκινούσε από την Ιερά Πύλη στη περιοχή του Κεραμεικού, κοντά στο Δίπυλο, και κατέληγε στο Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα.

Αφετηρία Ιεράς Οδού στην Ιερά Πύλη

Όσον αφορά την κατασκευή της αρχαίας Ιεράς Οδού, χρησιμοποιήθηκαν ακατέργαστες πέτρες και χώμα, ενώ για να αποφεχθεί η καταστροφή του δρόμου από τη διάβρωση των νερών, στις άκρες τοποθετούνταν μεγάλες πέτρες σε όρδια διάταξη. Σε κατηφορικά σημεία, για να μετριαστεί η ολισθηρότητα του δρόμου, λάξευαν πολύ μικρά σκαλάκια.

Το πλάτος του δρόμου ήταν περίπου 5 μέτρα, ενώ τη ευθύνη για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης της Ιεράς Οδού είχαν οι Ιερείς του Ναού της Θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα.

Με αφετηρία, λοιπόν, από την Αθήνα για την Ελευσίνα, σύμφωνα με τον Παυσανία, μπροστά στην Ιερά Πύλη υπήρχαν τα μνημεία του Ανθεμόκριτου, του Μολοτού και του Κηφισοδότου, το οποίο ανακαλύφθηκε ανατολικότερα από το σημείο περιγραφής του περιηγητή, κοντά στην περιοχή που ονομαζόταν Σκίρον (περιοχή στην αρχή της Ιεράς Οδού, λίγο μετά τη διασταύρωση της σημερινής ομώνυμης οδού με τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως). αρχαιότερος δρόμος Ελλάδας

Δυτικά της Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα νότια της Ιεράς οδού υπάρχει μέχρι και σήμερα περιφραγμένη η περίφημη «Ελιά του Πλάτωνα», ένα γερασμένο ελαιόδεντρο που αποτελούσε μέρος του ελαιώνα της περιοχής. Μεταξύ Γεωπονικής Σχολής και Ελιάς του Πλάτωνα υπήρχε το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, στο οποίο οι Αθηναίοι τιμούσαν και την Αθηνά και τον Ποσειδώνα.

Προς τα δυτικά επί της Ιεράς Οδού, φτάνοντας στην περιοχή του σημερινή δήμου Χαϊδαριου υπήρχε το μεγαλοπρεπέστερο μνημείο της περιοχής, αλλά και όλης της Ιεράς Οδού που ήταν ο τάφος της Πυθιονίκης.

Εκεί που υπάρχει σήμερα η Μονή Δαφνίου δέσποζε το Ιερό του Απόλλωνα, μία από τις σημαντικότερες στάσεις της ελευσινιακής πομπής. Ο δρόμος συνέχιζε μέχρι την Ελευσίνα, ενώ πριν από τον Σκαραμαγκά βρισκόταν το ιερό της Αφροδίτης πάνω σε λόφο. Μετά το ιερό της Αφροδίτης, η Ιερά Οδός συναντούσε τους Ρειτούς, ρέματα που σχηματίζονταν από πολλές πηγές και χύνονταν στη θάλασσα. Ιερά Οδός

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.