ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η πρώτη αντίδραση των αγροτών στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης – «Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά μας» (upd)

«Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα αποφασίσουμε για την πορεία των κινητοποιήσεων μας»

Η πρώτη αντίδραση των αγροτών στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης – «Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά μας» (upd)

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 15:22) Ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα Τρίτη (13/2) 15μελής επιτροπή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα αποφασίσουμε για την πορεία των κινητοποιήσεων μας».

Ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα , θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε πως «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».

Oι πρώτες αντιδράσεις των Θεσσαλών αγροτών είναι ανάμεικτες, ειδικά για το ρεύμα και ήδη έβγαλαν τα «κομπιουτεράκια».

Θετική είναι η κατεύθυνση για τα πρώτα 2 χρόνια στο ρεύμα, καθώς θα είναι περίπου 9 με 10 λεπτά η χρέωση αλλά θα αφορά μόνο το ένα έτος. Κάνουν υπολογισμούς όμως για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, καθώς η τιμή που ανακοινώθηκε είναι για το 1/3 της κατανάλωσης άρα πρέπει να δούνε για τα υπόλοιπα 2/3 σε τι τιμή θα χρεωθούν.

Τώρα στη Θεσσαλία οι παραγωγοί, σχετικά με το πετρέλαιο λένε ότι περίμεναν τα 82 εκατομμύρια -«έστω και λίγα» όπως τα χαρακτήρισαν- ότι θα τα λάβουν εφάπαξ για να έχουν ρευστότητα.

Με αυτά τα μέτρα, θα πάρουν τα 40 εκατομμύρια τώρα και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια σε δόσεις, κάτι που προφανώς δεν τους βολεύει ιδιαίτερα.

Επιπλέον περίμεναν να ακούσουν κάτι για το αφορολόγητο πετρέλαιο που προφανώς θα δινόταν για το 2025, και αυτό ήταν κάτι που θα τους ικανοποιούσε. Αναμένεται να δούμε τι στάση θα κρατήσουν από εδώ και πέρα μετά τις γενικές συνελεύσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στην Πάτρα, οι μελισσοκόμοι δίνουν τον ρυθμό καθώς έχουν στήσει κυψέλες σε μεγάλο μέρος της πλατείας, ζητώντας συνάντηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να θέσουν τα αιτήματά τους. Μερικά από αυτά είναι, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, τα πανάκριβα είδη καθώς οι κυψέλες έχουν αυξηθεί πολύ και ακόμα και 70% και τέλος για τη δουλειά που κάνουν στα δάση.

Τώρα σχετικά με τους αγρότες στην Πάτρα, τους ανησυχεί το ότι δεν έχουν ακούσει κάτι σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει μα παίρνουν για τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγή. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα μπλόκα και στις γενικές συνελεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Μακεδονία και στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Αναμένουν να ενημερωθούν λεπτομερώς και να συζητήσουν τις αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκές, με τους αγρότες να εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη συζήτησης σχετικά με την ΚΑΠ και τα ζητήματα του αγροτικού πετρελαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.