Πανελλαδικές 2022: Τέλος η αγωνία για τους υποψήφιους – Εντός της ημέρας ανακοινώνονται οι βάσεις

Πανελλαδικές: Εντός της ημέρας ανακοινώνονται οι βάσεις

Πανελλαδικές 2022: Τέλος η αγωνία για τους υποψήφιους – Εντός της ημέρας ανακοινώνονται οι βάσεις

Τέλος αναμένεται να μπει στην αγωνία των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Οι βάσεις 2022 θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή, είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ στο υπουργείο κάνουν αγώνα δρόμου για να ανακοινωθούν οι βάσεις ακόμα και σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται μεγάλη «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Οι χαμηλές βαθμολογίες, σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.

H “βουτιά” των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η οποία αναμένεται να φθάσει μέχρι και τα 1.000 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο και τα 300 στο 2ο, λόγω έλλειψης πολλών αριστούχων, αλλά και εκπλήξεις με πτώση στις Ιατρικές σχολές Αλεξανδρούπολης του 3ου πεδίου, και εκπλήξεις με άνοδο σε τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, όχι όμως των υψηλόβαθμων.

Ειδικότερα, προβλέπεται πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας).

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αναμένεται πτώση από τα πάνω στις περιζήτητες σχολές,

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) αναμένεται ελαφριά πτώση στα λεγόμενα ρετιρέ και σημαντική πτώση στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) εκτιμάται ότι θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις των βάσεων στα επιμέρους τμήματα

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) προβλέπεται «γκρέμισμα» των βάσεων από τα πάνω

Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία και Βιολογία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ενώ δύο είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό πλάνο των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λόγω των χαμηλών βαθμολογιών αναμένεται να «πέσει» το «κατώφλι» σε αρκετές σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων ενώ βλέπουμε και «συρρίκνωση» των αριστούχων.

Τέσσερα είναι τα κλειδιά για την πορεία των βάσεων: οι αυξομειώσεις του αριθμού εισακτέων, οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων που καθόρισε τις επιδόσεις των μαθητών, καθώς και τα νέα μηχανογραφικά δελτία που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι.

Το παζλ των φετινών εξετάσεων

Το παζλ των φετινών εξετάσεων περιλαμβάνει ότι κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και μπήκε για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων κατά 9.000 δεν έχει καμία σημασία, καθώς οι μειώσεις έγιναν κυρίως σε σχολές που δεν είχαν εισακτέους και δεν καλύφθηκαν ήδη από πέρυσι οι προσφερόμενες θέσεις.

Η μείωση εισακτέων σε συγκεκριμένες σχολές κεντρικών ΑΕΙ αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις προς τα πάνω. Αντιθέτως στις σχολές που παρουσιάζεται σταθεροποίηση όλα θα εξαρτηθούν από τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων που θα καθορίσουν την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 στα Πανεπιστήμια ανερχόταν σε 60.070, ενώ έμειναν κενές, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περί τις 17.000 θέσεις. Ενδεικτικό του «τοπίου» που θα διαμορφωθεί εφέτος είναι ότι οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές έχουν τον ίδιο αριθμό εισακτέων, όπως και τα τμήματα Πληροφορικής.

Τα Γεωπονικά τμήματα έχουν υποστεί μειώσεις ενώ τα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα έχουν κάποιες λίγες θέσεις λιγότερες. Σε πολλές σχολές «έφυγαν» θέσεις από το κέντρο και δόθηκαν στην Περιφέρεια. Οι θέσεις αυξήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ μειώθηκαν στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το μέτρο ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων αποσκοπεί στην κάλυψη επί της ουσίας των θέσεων καθώς πολλές από τις ήδη υπάρχουσες, δεν καλύφθηκαν πέρυσι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ότι αφορά στους συντελεστές βαρύτητας που έχουν ήδη προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Tα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά. Δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίστηκαν οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.