ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πρωτοχρονιά: Η χώρα που θα υποδεχθεί πρώτη το νέο έτος και αυτή που θα αλλάξει χρόνο τελευταία

Η σημαντικότητα της Διεθνούς γραμμής ημερομηνίας

Πρωτοχρονιά: Η χώρα που θα υποδεχθεί πρώτη το νέο έτος και αυτή που θα αλλάξει χρόνο τελευταία

 Η άφιξη και του 2024 ποικίλλει, με ορισμένες χώρες να το υποδέχονται πολύ νωρίτερα από κάποιες άλλες. Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (IDL) παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη χρονική διάκριση, καθώς χρησιμεύει ως το επίσημο σημείο έναρξης και λήξης κάθε ημέρας σε όλο τον κόσμο.

Αν και πρόκειται για μια φανταστική γραμμή, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας στις διάφορες χώρες – καθιερώθηκε το 1884 και βρίσκεται 180 μοίρες ανατολικά (ή δυτικά), ακριβώς στα μισά του δρόμου από τον κύριο μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, ο οποίος ορίζει τις ζώνες ώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Travel + Leisure Asia, ορισμένες χώρες καθιερώνουν τις δικές τους ζώνες ώρας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπάρχει διαφορά ώρας μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ακτής ενώ, στην Ινδία, η ώρα παραμένει σταθερή σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο γιατί ορισμένες χώρες θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του 2024 πρώτες και άλλες θα τη γιορτάσουν τελευταίες.

Κιριμπάτι, η χώρα που υποδέχεται επισήμως πρώτη το 2024

Η Δημοκρατία του Κιριμπάτι, μια νησιωτική χώρα στην περιοχή της Μικρονησίας του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού, θα είναι η πρώτη που θα γιορτάσει το νέο έτος. Το νησί Κιριτιμάτι και μια σειρά από άλλες 10 κυρίως ακατοίκητες ατόλες, τμήμα του Κιριμπάτι, θα μπουν στο νέο έτος μια ολόκληρη ημέρα πριν από πολλούς άλλους.

Ακόμα, η δεύτερη χώρα που θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά του 2024 είναι η Νέα Ζηλανδία. Τα μεσάνυχτα φτάνουν πρώτα στα νησιά Τσάθαμ, δηλαδή στο ανατολικότερο μέρος της χώρας, και ακολουθούν τα νησιά Φίτζι και ορισμένες μικρές περιοχές της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

ΗΠΑ, η χώρα που θα υποδεχθεί επισήμως τελευταία το 2024

Επισήμως, η τελευταία χώρα που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά είναι οι ΗΠΑ. Τα ακατοίκητα αμερικανικά εδάφη Μπέικερ Άιλαντ και Χάουλαντ Άιλαντ σηματοδοτούν τα τελευταία μέρη όπου τελειώνει η ημέρα.

Αν και κανείς δεν ζει εκεί, η κατοικημένη περιοχή στον πλανήτη που γιορτάζει – χρονικά – τελευταία την έλευση του νέου έτους είναι η Αμερικανική Σαμόα, ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό που θεωρείται και επικράτεια των ΗΠΑ.

Μάλιστα, πριν από την Αμερικανική Σαμόα, η Χαβάη και άλλα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, μαζί με την Αλάσκα, υποδέχονται το νέο έτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η δυτική ακτή των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Λας Βέγκας – θα μπει από τους τελευταίους στο 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.