ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Διακόπηκε η κυκλοφορία στο κέντρο

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φοιτητές.

Ειδικότερα, έχουν κλείσει οι λεωφόροι Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη, καθώς και η οδός Σταδίου.

Με συλλαλητήρια που οργανώνονται σε μια ώρα στην Αθήνα και στις επτά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν πως απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απαιτώντας να μην κατατεθεί και απαντούν στα σχέδια για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές – δουλειά – ζωή με δικαιώματα! Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί! Η καταστολή δεν θα περάσει», είναι η απάντηση που δίνουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο – πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας!», σημειώνουν σε κοινό τους κάλεσμα. Οπως τονίζουν, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις σπουδές και με την εξεταστική να πλησιάζει, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία και τα απαξιώνει πλήρως. Υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ρόλο τους στα Ιδρύματα, επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. «Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια – παραμάγαζα για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου». «Διαμορφώνει για τα Ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager – επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες μας».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας, για να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια!», τονίζουν ανάμεσα σε άλλα, δηλώνοντας πως «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε τον νέο νόμο! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας».

Οι Σύλλογοι καταγγέλλουν παράλληλα «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», χαρακτηρίζοντας πρόκληση την «προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης», θυμίζοντας πως η ίδια κράτησε κλειστές τις σχολές επί δύο χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν.

Οι Σύλλογοι καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους της Αθήνας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οι φοιτητές διεκδικούν: «Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας! Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων! Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό! Οχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για νοίκια στις εστίες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αντίστοιχα αιτήματα, συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στην Καμάρα, το οποίο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στον νέο νόμο – πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, στους σχεδιασμούς κλιμάκωσης της καταστολής και εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στη σύσκεψη που έγινε προχτές στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, πήραν μέρος φοιτητικοί σύλλογοι, διδάσκοντες και διοικητικοί εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Εκεί αναδείχτηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, προτάθηκαν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα συζητηθούν και στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών, που περιλαμβάνουν: Συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ, συναυλία στα γρασίδια της Φιλοσοφικής στις 9 Ιούνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.