Κατεδαφίστηκε το τείχος ανοσίας: Πιθανό ένα νέο lockdown στο «εμβολιασμένο» Ισραήλ (βίντεο)

Κατεδαφίστηκε το τείχος ανοσίας: Πιθανό ένα νέο lockdown στο «εμβολιασμένο» Ισραήλ (βίντεο)

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής ενός νέου εθνικού lockdown, σε μια από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «χώρα πρότυπο».

Παρόλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα και η μειωμένη αποδοτικότητα που έχουν σε αυτή τα εμβόλια της Pfizer, κάτι που ομολόγησε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ, έχουν σημάνει «συναγερμό» στις αρχές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους την Κυριακή για να εργαστούν για την ενίσχυση της επιβολής των κανονισμών για κορωνοϊούς, οι οποίοι από την περασμένη εβδομάδα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «The Jerusalim Post», δεν απέκλεισαν την πιθανότητα επιβολής ενός νέο εθνικού lockdown.

Οι αρχές εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα επιβολής θα συνδυάζει τη χρήση τεχνολογικών μέσων, καθώς και αστυνομικών και τοπικών επιθεωρήσεων.

Αποφασίστηκε ότι οι επαληθευμένοι φορείς κορωνοϊού που παραβιάζουν την καραντίνα θα τιμωρούνται ποινικά.

Επιπλέον, ο Bennett έδωσε εντολή στο υπουργείο και στον γενικό εισαγγελέα να ρυθμίσει τη νομική πτυχή της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για την παρακολούθηση εκείνων που βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της αστυνομίας να επαληθεύσει τη θέση των ατόμων σε απομόνωση μέσω ενός συστήματος SMS.

Ξεκινώντας από την Τετάρτη, η πρόσβαση σε εσωτερικούς γάμους και πάρτι με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες, θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ή κατόχους αυτού που η κυβέρνηση χαρακτήρισε «Happy Badge».

«Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε λογικές οδηγίες, παράλληλα με την επιθετική και αποτελεσματική επιβολή ενάντια σε παραβάτες», δήλωσε ο Bennett. «Όποιος παραβιάζει τις οδηγίες θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και τους υπόλοιπους πολίτες του Ισραήλ. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Η παραλλαγή Delta εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή κανονισμών στο πεδίο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την καταπολέμηση της πανδημίας για να νικήσει τη μετάλλαξη».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz είπε ότι υπάρχει πιθανότητα άλλου lockdown, αλλά η κυβέρνηση δεν το εξετάζει από τώρα και ο στόχος είναι να το αποφύγει.

«Φυσικά είναι πιθανό να υπάρξει ένα άλλο lockdown, αλλά δεν το συζητάμε τώρα», είπε ο Horowitz σε συνέντευξή του στο Army Radio. «Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι εάν υπάρχει μια τεράστια επιδημία εδώ, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής νοσηρότητας, θα φτάσουμε εκεί. Λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να αποφύγουμε νέο εθνικό lockdown».

Περίπου 430 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το Σάββατο, ενώ ην προηγούμενη ημέρα τα νέα κρούσματα ήταν 1.120 – τα περισσότερα από τον Μάρτιο.

Στις αρχές Ιουνίου, το Ισραήλ κατέγραφε περίπου 10-20 νέα κρούσματα την ημέρα. Η νέα επιδημία ξεκίνησε προφανώς σε ορισμένα σχολεία και εξαπλώθηκε γρήγορα.

Ενώ η αύξηση της σοβαρής νοσηρότητας – η οποία θεωρείται η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη – παρέμεινε περιορισμένη, ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να αυξάνεται. Περίπου 63 ασθενείς ήταν σε σοβαρή καταστάση το πρωί της Κυριακής. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ήταν 19.

Το Σάββατο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που προειδοποιεί ότι ο αριθμός θα φτάσει τους 100 έως το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Στην κορυφή της πανδημίας τον Ιανουάριο, υπήρχαν περίπου 1.200 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ένας αριθμός που άσκησε πρωτοφανή πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Μήνες πριν, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα ισραηλινά νοσοκομεία θα μπορούσαν να χειριστούν έως και 700-800 σοβαρούς ασθενείς χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα της περίθαλψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.