ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

CIA: Πέντε μύθοι γύρω από την ύπαρξή της που δημιούργησε το Hollywood

CIA: Πέντε μύθοι γύρω από την ύπαρξή της που δημιούργησε το Hollywood

To Hollywood και οι χιλιάδες ταινίες του έχουν δημιουργήσει αρκετούς μύθους γύρω από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, γνωστή και ως CIA.

Σύμφωνα με την ίδια CIA, οι άνθρωποι της δεν είναι κατάσκοποι με ειδικά όπλα που κάνουν globetrotting και πίνουν μαρτίνι, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά πολίτες που αποκαλούνται αξιωματικοί και εργάζονται σε ξεχωριστές διοικητικές μονάδες.

Δείτε παρακάτω 5 μύθους σχετικά με την CIA.

Μύθος 1: Η CIA κατασκοπεύει τους πολίτες των ΗΠΑ

Η βασική αποστολή της υπηρεσίας είναι η συλλογή, ανάλυση και διακόμιση πληροφοριών που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η CIA έχει δικαιοδοσία μόνο εκτός των συνόρων των ΗΠΑ και όχι εντός.

Μύθος 2: Οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται για τη CIA είναι κατάσκοποι και πράκτορες

Οι πολίτες που εργάζονται για τη CIA είναι αξιωματικοί – όχι πράκτορες ή κατάσκοποι. Όλοι οι υπάλληλοι, από αναλυτές μέχρι βιβλιοθηκονόμους, θεωρούνται αξιωματικοί της CIA.

Ποιος είναι λοιπόν πράκτορας της CIA; Οι αξιωματικοί επιχειρήσεων στρατολογούν ανθρώπους σε διάφορες τοποθεσίες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Αυτοί οι κατάσκοποι είναι πράκτορες. Παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες μιας χώρας για να βοηθήσουν την Αμερική. Οι αξιωματικοί επιχειρήσεων είναι υπάλληλοι της CIA που εντοπίζουν, στρατολογούν και χειρίζονται ξένους πράκτορες. Είναι ειδικοί στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, των συναισθημάτων, των προθέσεων και των κινήτρων.

Οι ξένοι πράκτορες/κατάσκοποι είναι ανεκτίμητοι. Οι πληροφορίες που παρέχουν παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εφαρμογή της εξωτερικής και εθνικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μύθος 3: Όλοι οι αξιωματικοί της CIA στρατολογούν και χειρίζονται πράκτορες

Μερικοί άνθρωποι που εργάζονται για τη CIA στρατολογούν και χειρίζονται πράκτορες, οι υπόλοιποι εργάζονται στα διάφορα τμήματα της υπηρεσίας και η σταδιοδρομία τους είναι παρόμοια με εκείνη που θα είχαν σε μια μεγάλη εταιρεία.

Μύθος 4: Όλοι οι αξιωματικοί της CIA είναι μυστηριώδεις, ζουν undercover και λένε ψέματα για το που εργάζονται

Ορισμένοι αξιωματικοί της CIA κρατούν την ταυτότητα τους μυστική, αλλά δεν είναι πολλοί. Μερικοί είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι εργαζόνται για τη CIA, αλλά δεν μπορούν να πουν περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως για τους περισσότερους αξιωματικούς η εργασία στη CIA είναι πολύ παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη εργασία από τις 9 έως τις 5. Η δουλειά που κάνουν μπορεί να είναι κρυφή, αλλά η ζωή τους δεν είναι. Οι αξιωματικοί της CIA ζουν τυπικές ζωές – έχουν παιδιά, κατοικίδια ζώα, πηγαίνουν γυμναστήριο, βλέπουν ταινίες, περνάνε χρόνο με φίλους και κάνουν εθελοντική εργασία. Προέρχονται από ποικίλα υπόβαθρα και έχουν λάβει διαφορετική εκπαίδευση.

Μύθος 5: Η CIA είναι υπηρεσία επιβολής του νόμου και όλοι οι αξιωματικοί της έχουν όπλα

Το κοινό συχνά συγχέει τις ευθύνες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) με εκείνες της CIA. Οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται στενά, αλλά οι ρόλοι τους για την διατήρηση της ασφάλειας στην Αμερικής είναι πολύ διαφορετικοί. Η βασική αποστολή της CIA είναι η συλλογή, ανάλυση και διακόμιση ξένων πληροφοριών βοηθώντας τον Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Το FBI είναι η κυβερνητική υπηρεσία που ερευνά εγκλήματα σε αμερικανικό έδαφος και κατά Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. Το FBI είναι επίσης υπεύθυνο για θέματα πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά εκείνα που στρέφονται εναντίον Αμερικανών πολιτών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών της CIA δεν φέρουν όπλα. Εκτός από τους αξιωματικούς της Security Protective Service ή όσους υπηρετούν σε εμπόλεμες ζώνες, οι περισσότεροι αξιωματικοί της CIA δεν θα λάβουν ποτέ όπλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.