ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βουλγαρία: Απέτυχε να σχηματιστεί κυβέρνηση – Νέες εκλογές στην χώρα

Βουλγαρία: Απέτυχε να σχηματιστεί κυβέρνηση – Νέες εκλογές στην χώρα

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας (ITN) δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται σε νέες βουλευτικές εκλογές, που θα είναι οι τρίτες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής του αντισυστημικού ITN Σλάβι Τριφόνοφ δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την άρνηση των δύο μικρότερων κομμάτων να την υποστηρίξουν.

«Χωρίς την υποστήριξη των κομμάτων διαμαρτυρίας δεν θα προτείνουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Τριφόνοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Τέλος εποχής για το κόμμα Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Το αντισυστημικό ITN κέρδισε με μικρή διαφορά στις 11 Ιουλίου τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος στη χώρα, ενισχυμένο από τη δημόσια οργή για την εκτεταμένη διαφθορά έπειτα από μια δεκαετία κυριαρχίας του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Όμως με μόλις 65 έδρες, χρειάζεται την υποστήριξη άλλων κομμάτων στο κατακερματισμένο 240μελές κοινοβούλιο. Αλλά η άρνηση του ITN να συζητήσει για τους υπουργούς ή να υπογράψει μια ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία αποξένωσε τους εν δυνάμει συμμάχους του.

Αρνήθηκαν τα μικρότερα κόμματα να στηρίξουν τον Τριφόνοφ

Σήμερα το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση που προτάθηκε από το ITN, λέγοντας ότι δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και ότι αποτελείται από υπουργούς για τους οποίους πιστεύει ότι είναι ακατάλληλοι για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Το ίδιο είχε γίνει χθες και με το σχηματισμό Αντισταθείτε! Έξω η Μαφία!.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους υποστηρικτές μας … υποστηρίζοντας μία κυβέρνηση την οποία δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε ο Χρίστο Ιβάνοφ, ένας από τους ηγέτες της συμμαχίας Δημοκρατική Βουλγαρία.

Οι Σοσιαλιστές, η υποστήριξη των οποίων χρειάζεται για να εξασφαλισθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσαν ότι δεν θα προσφέρουν την υποστήριξή τους παρά μόνο αν το ITN αποσύρει τον υποψήφιό του για το υπουργείο Εσωτερικών πριν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αύριο, Τετάρτη.

Ενδεχόμενη αποτυχία του ITN να σχηματίσει κυβέρνηση θα ενισχύσει σοβαρά τις πιθανότητες να διεξαχθούν φέτος νέες εκλογές.

Βάσει του συντάγματος, θα υπάρξουν άλλες δύο απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης από άλλα πολιτικά κόμματα, όμως πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες να επιτύχουν είναι περιορισμένες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.