ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βρετανός υπ.Άμυνας: «Απομένουν ώρες και όχι εβδομάδες για την εκκένωση της Καμπούλ»

Βρετανός υπ.Άμυνας: «Απομένουν ώρες και όχι εβδομάδες για την εκκένωση της Καμπούλ»

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η επιχείρηση για την εκκένωση της Καμπούλ έχει «ώρες, όχι εβδομάδες» πλέον για να ολοκληρωθεί.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να είναι «ευέλικτη» ως προς την προσέγγιση της επιχείρησης απομάκρυνσης Βρετανών και Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ και ότι δεν έχει προσδιοριστεί «σκληρή διορία» για την ολοκλήρωση αυτής.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι η συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης πέρα από την 31η Αυγούστου θα πρέπει να συμφωνηθεί με το G7.

Ο κ. Γουάλας ήταν πιο σαφής λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» οι βρετανικές δυνάμεις να παραμείνουν στην Καμπούλ αφού φύγουν οι Αμερικανοί.

Ως εκ τούτου, επιβεβαίωσε ότι στην αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του G7 ο Πρωθυπουργός Τζόνσον «θα προσπαθήσει να εγείρει την προοπτική του να δει κατά πόσο οι ΗΠΑ θα παρατείνουν» τη διορία για την εκκένωση της Καμπούλ.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 6.000 ανθρώπους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και όταν αυτοί αποχωρήσουν θα χαθεί το πλαίσιο (της επιχείρησης) και θα πρέπει να φύγουμε και εμείς. Δε νομίζω ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνουμε μετά από τις ΗΠΑ. Αν το χρονοδιάγραμμα τους παραταθεί έστω κατά μία ημέρα ή δύο, αυτό θα μας δώσει μία ημέρα ή δύο περισσότερες για να εκκενώσουμε ανθρώπους. Διότι πραγματικά πλέον τώρα έχουμε ώρες, όχι εβδομάδες και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε κάθε λεπτό για να απομακρύνουμε ανθρώπους», είπε ο κ. Γουάλας.

Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι παραδέχθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC ότι οι Ταλιμπάν «έχουν ψήφο» στο κατά πόσο θα παραταθεί η διορία για την εκκένωση της Καμπούλ, «ακόμα και αν υπάρχει πολιτική βούληση για παράταση σε Λονδίνο, Ουάσινγκτον, Παρίσι, Βερολίνο». Όπως ανέφερε ενδεικτικά, «οι Ταλιμπάν ίσως πουν όχι» και για το λόγο αυτό οι Βρετανοί εργάζονται ακόμα με ορίζοντα ολοκλήρωσης της εκκένωσης το τέλος του μήνα.

Σημείωσε δε ότι μια απόπειρα να επιβληθεί με στρατιωτικά μέσα η παράταση της επιχείρησης εκκένωσης πέρα από την 31η Αυγούστου θα μπορούσε να μετατρέψει την αφγανική πρωτεύουσα σε «πολεμική ζώνη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω μεταξύ, το Foreign Office ανακοίνωσε ότι ακόμα πέντε μέλη προσωπικού ενισχύουν από χθες την επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μαζί με τον Βρετανό πρέσβη στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου υπάρχουν 19 διπλωμάτες της χώρας επί τόπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.