ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η προέλευση της μπύρας – Υπήρχε πριν από 9.000 χρόνια στην Κίνα

Η προέλευση της μπύρας – Υπήρχε πριν από 9.000 χρόνια στην Κίνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα ευρήματα που έχουμε εντοπίσει έως τώρα και σχετίζονται με την μπύρα, σε μία περιοχή της Νότιας Κίνας.

Τα ευρήματα συμπεριλαμβάνουν δύο ανθρώπινους σκελετούς 9.000 ετών, οι οποίοι είναι περιτριγυρισμένοι από κεραμικά δοχεία. Πρόκειται μάλλον για ένα ταφικό σημείο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Και τα 50 δοχεία ήταν άθικτα και μάλιστα πρόκειται για τα αρχαιότερα ζωγραφισμένα σκεύη που έχουμε δει.

Λόγω της πολυπλοκότητας της παραγωγής μπύρας εκείνη την εποχή, οι αρχαιολόγοι δε θεωρούν πως η κατανάλωσή της γινόταν για διασκέδαση, αλλά ως μία τελετή σχετική με την ταφή των νεκρών. Τα δοχεία έμοιαζαν σε μέγεθος με τα σύγχρονα ποτήρια μπύρας.

Με την ανάλυση των δοχείων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή η μπύρα είναι μάλλον θολή, ελαφρώς ζυμωμένη και γλυκιά. Μάλλον χρησιμοποιήθηκε ρύζι, αλλά λόγω της παλαιότητας των δοχείων και του γεγονότος πως το ρύζι μόλις είχε αρχίσει τότε να χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, δεν είναι σίγουροι πώς γινόταν η παραγωγή του σε αυτήν την αρχαία κοινότητα.

Δεν ξέρουμε πως έφτιαχναν την μπύρα 9.000 χρόνια πριν, καθώς η ζύμωση μπορεί να συμβεί και φυσικά. Αν οι άνθρωποι είχαν περίσσιο ρύζι και οι σπόροι μούχλιασαν, μπορεί να παρατήρησαν πως γινόντουσαν πιο γλυκοί και με αλκοόλ με τον καιρό. Και ενώ δε γνώριζαν τη βιοχημεία των σπόρων, μάλλον παρατήρησαν τη διαδικασία της ζύμωσης και την τελειοποίησαν με δοκιμή και λάθος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δείχνουν πως η κατανάλωση μπύρας ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στις προϊστορικές ταφικές τελετές στη Νότια Κίνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολύπλοκων κοινωνιών αγροτών τέσσερις χιλιετίες μετά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.