ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Σαλβαδόρ: Η πρώτη χώρα με επίσημο νόμισμα το bitcoin!

Σαλβαδόρ: Η πρώτη χώρα με επίσημο νόμισμα το bitcoin!

Το Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε υποστήριξε αυτή την ιδέα τονίζοντας πως θα βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες της χώρας.

Για τις επιχειρήσεις, η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει ότι θα δέχονται πληρωμές και σε bitcoin, όπως επίσης και σε αμερικανικό δολάριο, το οποίο είναι από το 2001 το επίσημο νόμισμα στο Σαλβαδόρ και θα παραμείνει νόμιμο χρήμα.

Υποστηρικτής της ιδέας ήταν και ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος προώθησε την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος. Σύμφωνα με τον Μπουκέλε, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τους πολίτες της χώρας του να εξοικονομήσουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια που, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, δαπανώνται ετησίως για προμήθειες από εμβάσματα.

Ο 40χρονος πρόεδρος είναι δημοφιλής στον λαό αλλά οι επικριτές του, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον κατηγορούν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπουκέλε για να κερδίσει το επιφυλακτικό κοινό, δεσμεύθηκε 30 δολάρια σε bitcoin για κάθε πολίτη που θα εγγραφεί σε ένα κυβερνητικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Πριν από την υιοθέτησή του, το Σαλβαδόρ αγόρασε 400 bitcoin, είπε ο Μπουκέλε, βοηθώντας την τιμή του νομίσματος να ξεπεράσει τα 52.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι το bitcoin μπορεί να αυξήσει τους κανονιστικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την κεντροαμερικανική χώρα και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σαλβαδοριανοί είναι επιφυλακτικοί λόγω της μεταβλητότητας του κρυπτονομίσματος, το οποίο μπορεί να χάσει αξία εκατοντάδων δολαρίων μέσα σε μία ημέρα.

Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ εγκατέστησε ΑΤΜ που θα επιτρέπουν τη μετατροπή bitcoin σε δολάρια και αναλήψεις χωρίς προμήθεια από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που αποκαλείται Chivo.

Αναλυτές φοβούνται πως η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρημάτων σε μια χώρα με σοβαρά προβλήματα κυβερνητικής διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Μπουκέλε έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε πρόσφατα κάποιους από τους στενούς συμμάχους της σε μια μαύρη λίστα διαφθοράς.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έχει πάρει τον έλεγχο όλων σχεδόν των μοχλών της εξουσίας. Την περασμένη εβδομάδα ανώτατοι δικαστές που διορίστηκαν από τους συμμάχους του αποφάσισαν ότι μπορεί να εκτίσει και δεύτερη θητεία.

Μετά την έγκριση του νόμου για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Σαλβαδόρ, ενώ τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια βρέθηκαν επίσης υπό πίεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.