ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συνομιλία Τ.Μπάιντεν και Ε.Μακρόν με επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στις ΗΠΑ: «Να ηγηθείς στο Σαχέλ»

Συνομιλία Τ.Μπάιντεν και Ε.Μακρόν με επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στις ΗΠΑ: «Να ηγηθείς στο Σαχέλ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ήρθε σε επαφή με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και παραδέχθηκε πως μια διαβούλευση των ΗΠΑ με τη Γαλλία πριν από την ανακοίνωση του συμφώνου με την Αυστραλία, θα μπορούσε να αποτρέψει τη διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε.

Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα, αφού προηγουμένως ΗΠΑ και Βρετανία υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα η Καμπέρα να ακυρώσει ένα προηγούμενο deal αγοράς υποβρυχίων γαλλικού σχεδιασμού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Στην επικοινωνία τους, Μπάιντεν και Μακρόν συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε βάθος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μακρόν.

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξή τους σε αντιτρομοκρατικές αποστολές υπό την ηγεσία ευρωπαϊκών χωρών στο Σαχέλ της Αφρικής, πρόσθεσε το γραφείο του Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει “διασαφηνίσεις για την αμερικανική επιλογή να κρατηθεί ένας ευρωπαίος σύμμαχος σε απόσταση από δομικές ανταλλαγές για μια συνεργασία στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού”, εξήγησε η προεδρία.

“Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να αναγνωρίσουν πως οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεν έγιναν και πως αυτό εγείρει ένα θέμα εμπιστοσύνης, όλες τις συνέπειες της οποίας εναπόκειται στο εξής σε εμάς να αντιμετωπίσουμε από κοινού”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένει επίσης “τη δέσμευση στη βάση αυτή σε μια στέρεη διαδικασία προσδιορισμένη στον χρόνο και υψηλού επιπέδου που επιτρέπει να δημιουργηθούν οι όροι μιας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην πράξη και με απτά μέτρα και όχι μόνο με λόγια”.

“Αυτό αφορά κυρίως: τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού∙ την πλήρη αναγνώριση από τους Αμερικανούς συμμάχους μας της ανάγκης να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία καθώς και τη σημασία της αυξανόμενης δέσμευσης των Ευρωπαίων για την άμυνα και την ασφάλειά τους∙ την κοινή δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, αναφέρει το Ελιζέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μακρόν και Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί ενώ το Παρίσι δεν έχει καθησυχαστεί μετά την ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, μιας νέας συμμαχίας ανάμεσα στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (AUKUS) η οποία τορπίλισε ένα μεγάλο συμβόλαιο πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.