ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Β.Πούτιν: Μίλησε για «βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» και για τα μελλοντικά σχέδια της χώρας

Ο Ρώσος Πρόεδρος συζήτησε την εξωτερική πολιτική της χώρας με τους διπλωμάτες

Β.Πούτιν: Μίλησε για «βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» και για τα μελλοντικά σχέδια της χώρας

Σε διευρυμένη συνεδρίαση του συλλόγου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε μια σειρά επίκαιρων θεμάτων και περιέγραψε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη στάση του σε θέματα όπως η ένταση στις σχέσεις με τη Δύση, η κατάσταση με την Ουκρανία, η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα:

«Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα κρατικά μας σύνορα και, όπως γνωρίζετε, φέρουν πολύ σοβαρά όπλα. Εκφράζουμε συνεχώς τις ανησυχίες μας για αυτό, μιλάμε για κόκκινες γραμμές, αλλά, φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι οι εταίροι μας είναι πολύ περίεργα και έτσι -πώς να το θέσω ήπια- αντιμετωπίζουμε πολύ επιφανειακά όλες τις προειδοποιήσεις μας και μιλάμε για κόκκινες γραμμές».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι ρωσικές προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προέκυψαν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των χωρών:

«Θυμόμαστε καλά πώς έγινε η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. <…> οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά αγνοήθηκαν εντελώς.»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τη Δύση «αναξιόπιστο εταίρο»:

«Έχουμε να κάνουμε με, για να το θέσω ήπια, όχι πολύ αξιόπιστους εταίρους. Εγκαταλείπουν εύκολα τυχόν προηγούμενες συμφωνίες. Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να το δουλέψουμε».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η ουκρανική κρίση είναι «το πιο ευαίσθητο θέμα» για τη Ρωσία και τόνισε ότι η Δύση «επιδεινώνει την κατάσταση προμηθεύοντας όπλα στο Κίεβο»:

«Από τις πιο ευαίσθητες, φυσικά, για εμάς, αυτή είναι, πρώτα απ’ όλα, η ουκρανική κρίση. Δυστυχώς, απέχει πολύ από την επίλυσή της. Η Ουκρανία <…> αποτυγχάνει επιδεικτικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Μινσκ δέσμη μέτρων, καθώς και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί σε μορφή».

«Οι δυτικοί εταίροι επιδεινώνουν την κατάσταση προμηθεύοντας το Κίεβο με φονικά σύγχρονα όπλα, πραγματοποιώντας προκλητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα και όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Σχολιάζοντας τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες «τη χρησιμοποιούν ως λόγο έντασης»:

«Δεν μπορεί κανείς παρά να δει ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας ως νέο λόγο έντασης στην περιοχή μας, που είναι κοντά μας, για να ασκήσουν πίεση στο Μινσκ και ταυτόχρονα να ξεχάσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. στον ανθρωπιστικό τομέα».

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραδέχτηκε ότι τα συμφέροντα των χωρών διαφέρουν, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο:

«Σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα, τα συμφέροντα, οι εκτιμήσεις, οι θέσεις μας, ναι, πράγματι, μερικές φορές διαφέρουν ριζικά, όλοι το γνωρίζουν καλά. Ωστόσο, θέλω να το ξαναπώ για αυτό: είμαστε ανοιχτοί σε επαφές και ανταλλαγή απόψεων, εποικοδομητικός διάλογος».

Ο Πρόεδρος μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας:

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να τηρεί σταθερά τις θεμελιώδεις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: κυριαρχία και ισότητα των κρατών, μη ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις, δίκαιη επίλυση διαφορών και, Φυσικά, ο βασικός ρόλος του ΟΗΕ στην επίλυση διεθνών προβλημάτων».

«Η Ρωσία θα συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών, συμπεριλαμβανομένων, δυστυχώς, της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, της φτώχειας, της ανισότητας, της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη σημασία και τη συνάφεια των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας τη σημασία της επιτάχυνσης των διαδικασιών για επαναπροσδιορισμό εμβολίων και φαρμάκων, αξιολόγησης της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.