ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τραγωδία στο Μπουρούντι: 38 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρκαγιά σε φυλακές

Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς ορισμένες πτέρυγες της φυλακής

Τραγωδία στο Μπουρούντι: 38 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρκαγιά σε φυλακές

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης (7/12) στην κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, την Γκιτέγκα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Πρόσπερ Μπαζομπάνζα, 38 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ορισμένες πτέρυγες της φυλακής όπου επικρατούσε υπερπληθυσμός: στα τέλη Νοεμβρίου στεγάζονταν εκεί 1.539 κρατούμενοι, ενώ οι θέσεις υπό κανονικές συνθήκες είναι μόνο 400, με βάση στοιχεία της σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Ο αντιπρόεδρος, που επισκέφθηκε τη φυλακή μαζί με τέσσερις υπουργούς, είπε ότι 12 κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι 26 από εγκαύματα. Από τους 69 τραυματίες, οι 34 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 4 τα ξημερώματα, την ώρα που οι κρατούμενοι κοιμόντουσαν.

«Αρχίσαμε να φωνάζουμε ότι θα καούμε ζωντανοί όταν είδαμε τις φλόγες να υψώνονται, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες της πτέρυγας μας λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές τους», είπε ένας κρατούμενος. «Δεν ξέρω πώς γλίτωσα εγώ, άλλοι απανθρακώθηκαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι κρατούμενοι παγιδεύτηκαν επειδή οι φύλακες δεν είχαν τα κλειδιά για ορισμένες πτέρυγες. Τη νύχτα τα κλειδιά τα κρατά ένας υπεύθυνος που δεν βρισκόταν εκεί. Ορισμένοι κατάφεραν να βγουν σκαρφαλώνοντας στις ψευδοροφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κάποιοι βρήκαν έξω γυμνοί. Άλλοι δεν έχουν πλέον παρά μόνο τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ώρα», αφηγήθηκε ένας μάρτυρας, αναφέροντας ότι κρεβάτια, σκεπάσματα και ό,τι άλλο υπήρχε μέσα στα κελιά κάηκαν ολοσχερώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.