ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα: «Πρέπει να βρεθεί λύση ανάμεσα στα δύο κράτη»

Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα: «Πρέπει να βρεθεί λύση ανάμεσα στα δύο κράτη»

Έκκληση να τερματιστεί το «απαρτχάιντ», όπως το χαρακτηρίζει, κατά των Παλαιστινίων έκανε για ακόμη μία φορά ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Ο κ. Τουμπάσι περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Παλαιστίνη καθώς επίσης και τους αγώνες που δίνει ο παλαιστινιακός λαός διεκδικώντας τα εδάφη του.

«Πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη. Δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Παλαιστίνης και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πρέπει να τερματιστεί η Κατοχή, τα βάσανα και η βαρβαρότητα απέναντι στους Παλαιστινίους. Παλεύουμε για δίκαιη ειρήνη, για τα συμφέροντα και του εβραϊκού και του παλαιστινιακού λαού». Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ καταλαμβάνει 85% από την έκταση της ιστορικής Παλαιστίνης και αυτό το ποσοστό αυξάνεται όλο και περισσότερο με την συνέχιση του εποικισμού.

Ο κ. Εμίλ Τουμπάσι τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνες η διεθνής κοινότητα: «Υπάρχει πολιτική και ηθική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να βρεθεί λύση ανάμεσα στα δύο κράτη. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν καταδικάζει τις ενέργειες του Ισραήλ και φαίνεται να το επιβραβεύουν για αυτά που κάνει», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής.

«Από την πλευρά μας εμείς προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο κ. Ε. Τουμπάσι. Και ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμούν μία λύση που θα βασίζεται σε «ένα κράτος με δύο εθνικότητες, κάτι σαν το απαρτχάιντ». Επιπλέον ο κ. Ε. Τουμπάσι απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα υπογράμμισε ότι «όσοι αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ, πρέπει να αναγνωρίζουν και την άλλη πλευρά, που είναι το κράτος της Παλαιστίνης».

«Αναρωτιόμαστε πάνω σε ποια σύνορα αναγνωρίζεται το κράτος του Ισραήλ. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινοί δεν έχουν ανακοινώσει ποια είναι τα σύνορά τους», υποστήριξε ο πρεσβευτής,. Ο Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι έκανε λόγο και για τις συνεχείς επαφές που έχει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς με την ισραηλινή αντιπολίτευση, καθώς και για τις δράσεις που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση προς τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης αν υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την εύρεση εταίρων και συμμάχων για την τελική λύση ο κ. Τουμπάσι δήλωσε πως, «θέλουμε πράγματι να βρούμε σωστούς εταίρους ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση. Αν δεν είμαι αισιόδοξος και δεν έχω την ελπίδα, θα υπάρξουν πολύ δύσκολα αποτελέσματα. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να καταδικάζονται οι ενέργειες του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να πιεστεί».

Τέλος, ερωτηθείς αν με την διοίκηση Τραμπ έχει δυσκολέψει η κατάσταση, εκείνος υποστήριξε ότι «μετά την ανάληψη καθηκόντων από το σημερινό Πρόεδρο υπάρχει συνεχής επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς έχουν γίνει πάνω από 20 συναντήσεις με συνεργάτες του. Ο κ. Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστινιακό έδαφος και να μείνει ουδέτερος στις διαδικασίες για την επίτευξη ειρήνης. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν και τους δικούς τους στόχους, γιατί για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή και να τερματιστεί η κατάσταση πολέμου. Χωρίς τον τερματισμό της Κατοχής της Παλαιστίνης δεν θα υπάρχει λύση και ειρήνη», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τουμπάσι.

Να σημειωθεί ότι στις 15 Μαΐου 2018 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ημέρα της Νάκμπα (καταστροφή της Παλαιστίνης το 1948).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.