Αθήνα-Μόσχα: Βήματα προσέγγισης μέσω του Τουρισμού

Αθήνα-Μόσχα: Βήματα προσέγγισης μέσω του Τουρισμού

Διερευνητικό διπλό μήνυμα προς την Μόσχα έστειλε το Μέγαρο Μάξιμου σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επανέλθουν στην κατεύθυνση της κανονικότητας οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά το πλήγμα που δόθηκαν από το διπλωματικό επεισόδιο του περασμένου Ιουλίου που οδήγησε σε απελάσεις διπλωματών.

Η κίνησε έγινε με φόντο τον τουρισμό και με την έμμεση ‘ευλογία” της εκκλησίας και εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή τόσο από Κοινοβουλευτικής πλευράς, όσο και από κυβερνητικής- αν και πιο δειλή η δεύτερή. Το σκηνικο στήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή, σε εκδήλωση για το «Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018», με φορείς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ Μάρκο Μπόλαρη.

Σταθερές οι γέφυρες

Καθώς οι αριθμοί – των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα -ευνοούσαν αφενός την ανάπτυξη κλίματος αισιοδοξίας και αφετέρου το ομόδοξο -λόγω Ορθοδοξίας- την προώθηση του «θρησκευτικού τουρισμού» μεταξύ των δυο χωρών, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε το πρώτο βήμα, και διαβεβαίωσε,υποδεχόμενος στο γραφείο του την πενταμελή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπία της Ρωσικής Δουμα, που συμμετείχε στην ημερίδα, πως «δεν θα συμβεί» να πέσουν οι γέφυρες στις ελληνορωσικές σχέσεις: «Για τη Βουλή των Ελλήνων – ειπε με αφορμή τον τουρισμό- η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική.

Είναι πολλά τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία, αλλά το ζήτημα του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό, γιατί φέρνει σε ανθρώπινη επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο μεταξύ των δύο χωρών και διαμορφώνει γέφυρες που είναι δύσκολο να πέσουν και αυτό δεν θα συμβεί»

«Πρωτοβουλίες συνεργιών»

Το πρώτο μήνυμα, αν και δια του Προέδρου του Κοινοβουλίου, ήταν σαφές. Ακολούθησε το δεύτερο, δια του εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ Μάρκου Μπόλαρη, που, πέραν των αρμοδιοτήτων του, διατηρεί παράλληλα άριστες σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, διεθνώς! «Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία ενεργειών που αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική και με προοπτικές αυτή ημερίδα.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η ανάληψη πρωτοβουλίας συνεργιών ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, ανάμεσα στις Εκκλησίες, ανάμεσα στους ανθρώπους του Τουρισμού, οι οποίοι φροντίζουν για την αλληλογνωριμία των λαών.Καλωσορίζουμε τους ομόδοξους αδελφούς από τη Ρωσία, τους συναδέλφους Βουλευτές από τη Ρωσία, χαιρετίζουμε την παρουσία τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε ο κ Μάρκος Μπόλαρης.

Προβολή από το ”Σπούτνικ”

Τα μηνύματα , απ ό,τι φαίνεται έφθασαν στην Μόσχα και αν κρίνουμε από την δημοσιογραφική προσέγγιση από το Πρακτορείο Σπούτνικ, καταγράφηκαν. «Μήνυμα ενίσχυσης των ελληνορωσικών δεσμών σε ημερίδα του ελληνικού κοινοβουλίου» ηταν ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος στο οποίο επισημαίνεται στον πρόλογό του η αναφορά του κ. Βουτση ότι «Είναι ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα νέο έτος φιλίας των δυο χωρών και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς».

Κάτι που προφανώς είναι ευανάγνωστο και στην Αθήνα…

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 20% ετησίως στην εισροή Ρώσων τουριστών στη χώρα μας,μεταφέροντας το μήνυμα της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά.

Παράλληλα ανέφερε την αύξηση ροής 5,2% Ρώσων προς την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.(…) Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πολιτιστικό αφιερωματικό έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016 συνέπεσε με τον εορτασμό 1.000 ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού μοναχισμού στον Άθω, ενώ το Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 συμπίπτει με τα 190 χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων».

Στη 2η θέση προτίμησης η Ελλάδα

Στη 2η θέση μεταξύ των χωρών προτίμησης βρίσκεται η Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοβ., επικαλούμενος στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας ..Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν πέρυσι 856.000 ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας κ. Pavel Fedyae και πρόσθεσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες 300.000 Ρωσοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα- ο κ Βουτσης είπε ότι ο στόχος ειναι να ξεπεράσουμε τους 1.000.000 Ρώσους τουρίστες το νέο έτος.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Το τουριστικό ρεύμα από την Ρωσία μπορεί να εκπηγάζει από την κάλυψη αναγκών ψυχαγωγίας και καλοκαιρινών διακοπών σε παραθαλάσσια μέρη, ωστόσο υπάρχει και το σκέλος του θρησκευτικοί τουρισμού. που προτιμούν αρκετοί Ρωσοι όσον αφορά την Ελλάδα.

Και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η Ελληνική Εκκλησία, κάτι που επισήμανε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης :«Είναι εξαιρετικά σημαντική, πράγματι, η πρωτοβουλία που έχει η Ελλαδική Εκκλησία από πολλών ετών για να οργανώσει ένα νομικό και σε πρακτικό επίπεδο θέμα το οποίο προβάλλεται σήμερα ως προσκυνηματικός, θρησκευτικός, εκκλησιαστικός τουρισμός» ειπε,συμπληρώνοντας: «Εύλογα, λοιπόν, αποδίδουμε τα εύσημα στην Ελλαδική Εκκλησία και στον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Σεβασμιότατο Άγιο Δωδώνης, ο οποίος έχει τη μέριμνα και τις πρωτοβουλίες για τον τομέα αυτό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου .Αστειεύτηκε δε λέγοντας ότι «τον αποκαλούν κομμουνιστή δεσπότη καθότι πηγαίνει εδώ και 40 χρόνια στη Ρωσία» και συνεργάζεται με «την όμορφη ορθόδοξη φιλική αδερφική ρωσική εκκλησία» όπως τη χαρακτήρισε.Μια αποστροφή που μετέδωσε και το ρωσικό Πρακτορείο. Στους ισχυρούς δεσμούς θρησκευτικής συνεργασίας είχε αναφερθεί και ο Ρώσος πρέσβης κ. Αντρέι Μάσλοβ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.