ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

«Φωτιά» στα Βαλκάνια – Οι Κοσοβάροι σκέφτονται δημοψήφισμα για την ένωση με την Αλβανία

«Φωτιά» στα Βαλκάνια – Οι Κοσοβάροι σκέφτονται δημοψήφισμα για την ένωση με την Αλβανία

Μία κίνηση η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει «φωτιά» και πάλι στα Βαλκάνια, εξετάσει ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit, εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να μην απλοποιεί τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους πολίτες της χώρας.

«Αν η ΕΕ συνεχίσει να απομονώνει το Κόσοβο, θα εξετασθεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς. Αν Η ΕΕ δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει δύο αλβανικά κράτη με δύο σημαίες, ας δεχθούν μόνο τη μία σημαία», δήλωσε ο Θάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit.

Ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η ιδέα «θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια», ενώ διευκρίνισε ότι με τη λέξη «απομόνωση» που χρησιμοποίησε υπονοούσε «την παρατεταμένη διαδικασία που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας», στους Κοσοβάρους από την ΕΕ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο είχε δηλώσει πως θα πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός με τους αλβανούς στο θέμα του Κοσόβου. ανέφερε στην ομιλία του ο Βούτσιτς. Επισήμανε ότι «η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας». Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η Σερβία δεν έχει καμία εξουσία στο Κόσοβο πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας στις σερβικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση περί του αντιθέτου στην κοινή γνώμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ολομέλεια της Βουλής συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συνεδριάσει σχετικά το Κόσοβο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Βούτσιτς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας ενημερώνει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του ζητήματος κάνοντας μάλιστα αναλυτική ιστορική αναφορά, απέφυγε να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.