Νορβηγία: Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια 100.000 φορές άνω του ορίου δίπλα σε βυθισμένο Σοβιετικό υποβρύχιο (βίντεο)

Νορβηγία: Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια 100.000 φορές άνω του ορίου δίπλα σε βυθισμένο Σοβιετικό υποβρύχιο (βίντεο)

Το 1989 βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας το Σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-278 Kosmomolets. Ρώσοι και Νορβηγοί επιστήμονες σε κοινή αποστολή, κατέγραψαν πρόσφατα τη ραδιενέργεια στην περιοχή και την βρήκαν 100.000 φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή από το υποβρύχιο και μάλιστα τα πρώτα δείγμα νερού που πήραν κοντά στον σωλήνα εξαερισμού του υποβρυχίου, έδειξαν ότι η διαρροή δεν έχει σταματήσει.

Όπως επισημαίνουν οι Νορβηγοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων είναι πιο υψηλά από τα επίπεδα που κατέγραψε ρωσική αποστολή το 2007.

«Θα ερευνήσουμε τα δείγματα πιο αναλυτικά μόλις επιστρέψουμε από την αποστολή. Τα επίπεδα που καταγράψαμε στο σημείο είναι 100 μπεκερέλ ανά δευτερόλεπτο (Bq)» δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής Χίλντε Ελίσε Χέλνταλ. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά κίνδυνο.

Και φυσικά η επιστήμονας σε μια προσπάθεια της να φανεί πειστική, καθησύχασε τον κόσμο και κυρίως του Νορβηγούς, οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία. «Μπορεί κάποιος να φάει άφοβα ψάρι από αυτές τις βόρειες περιοχές» δήλωσε η Χέλνταλ.

Τις έρευνες έκανε το βαθυσκάφος Aegir 6000 το οποίο έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες του υποβρυχίου Kosmomolets. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το υποβρύχιο που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας επί 30 χρόνια, σε βάθος 1665 μέτρων, έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Το ρωσικό υποβρύχιο βυθίστηκε στις 7 Απριλίου του 1989, μετά από πυρκαγιά. Από τα 69 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους τα 42.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.