Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και η ανάθεση του έργου κατασκευής στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη», από τη ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν προκαλέσει γκρίνια στις ελληνοκυπριακές σχέσεις. Και αυτό καθώς η ΕΕ είχε αναγορεύσει ως φορέα υλοποίησης του έργου την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία EuroAsia Interconnector.

Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την έναρξη υλοποίησης του έργου δεν εμφάνισε τα απαιτούμενα κεφάλαια, σε αντίθεση με τον ΑΔΜΗΕ.

Η EuroAsia έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ δικαστικών προσφυγών επιδιώκοντας να ακυρώσει τους διαγωνισμούς του Διαχειριστή για τους υποσταθμούς αλλά και την απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο σε αυτόν. Ο Σεπτέμβριος έχει δύο δικάσιμους και οι ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν ξεκινήσει τις νομικές προετοιμασίες.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της κυβερνητικής πολιτικής για το έργο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει γνωστό πως το έργο συνεχίζει ως έχει και παράλληλα αναζητείται «παράθυρο» συνεργασίας με την κυπριακή πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη είναι πιεστικά, με αποτέλεσμα η διασύνδεση με την Αττική να μην παίρνει άλλον χρόνο αναβολής.