«Ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια» θα έλεγαν παλιά

Ανατροπή από τον Ντόναλντ Τραμπ – Ο Αμερικανός πρόεδρος τερματίζει τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν

Ανατροπή από τον Ντόναλντ Τραμπ – Ο Αμερικανός πρόεδρος τερματίζει τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Ανατροπή από τον Ντόναλντ Τραμπ: λίγο πριν από την υπογραφή συμφωνίας για μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος τερματίζει τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο Τραμπ αιφνιδιάζει. Προ εβδομάδων οι ίδιοι οι Αμερικανοί είχαν ανακοινώσει ότι επίκειται συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ένα είδος άτυπης συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επέτρεπε τουλάχιστον σε ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα έδιναν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν πρόκειται να κυλήσει και πάλι στη βία, ούτε θα επεδίωκαν την επανεγκαθίδρυση ισλαμικού καθεστώτος, όπως είχαν πράξει στο παρελθόν.

Τη διαπραγμάτευση είχε ολοκληρώσει προ ημερών με άκρα μυστικότητα ο ειδικός εντεταλμένος του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται σε ισχύ πριν εγκριθεί και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πριν περάσουν μερικά 24ωρα ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μία συνάντηση με Ταλιμπάν για ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας και τελικά την Τρίτη δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές “έχουν πεθάνει”. Είχε προηγηθεί μία βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ με τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένας Αμερικανός. “‘Εχουν πεθάνει, σε ό,τι με αφορά έχουν πεθάνει” λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. “Νόμιζαν ότι μπορούν να δολοφονούν κόσμο για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση τους. Σκότωσαν 12 ανθρώπους και ένας από αυτούς ήταν ένας υπέροχος Αμερικανός στρατιώτης, ένας νεαρός άνδρας από το Πουέρτο Ρίκο. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Όχι σε μένα. Πέθαναν οι διαπραγματεύσεις λοιπόν. Και τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουμε χτυπήσει τους Ταλιμπάν πιο σκληρά απ’ ότι στα τελευταία δέκα χρόνια. Έτσι έχουν τα πράγματα”.

Νέες απειλές από τους Ταλιμπάν

Τώρα οι Ταλιμπάν απειλούν με νέες βομβιστικές επιθέσεις και υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα υποφέρουν περισσότερο απ΄όλους μετά την ακύρωση μίας συμφωνίας η οποία ήταν ήδη έτοιμη και περίμενε τις τελικές υπογραφές. Συνέχιση της προσπάθειας για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν υπόσχεται η επίσημη κυβέρνηση της Καμπούλ, η οποία ωστόσο είχε αποκλειστεί από την ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους ισλαμιστές στη Ντόχα του Κατάρ. Και αυτό γιατί οι Ταλιμπάν επέμεναν ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ είναι ούτως ή άλλως υποχείριο των Αμερικανών, οπότε είναι προτιμότερο να διαπραγματεύονται απευθείας μαζί τους.

Όταν ο Αμερικανός εντεταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον στο κομμάτι που τον αφορά, η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Καμπούλ είναι ότι “η συμφωνία εξετάζεται”. Σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σεντίκ Σεντίκι επιρρίπτει στους Ταλιμπάν την ευθύνη για το “ναυάγιο”, μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας. “Οι Ταλιμπάν είχαν την ευκαιρία να μετεξελιχθούν σε πολιτικό παίκτη, αλλά την έχασαν” δηλώνει. “Συνέχιζαν τις βιαιότητες, ενώ διαπραγματεύονταν με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Ντόχα. Δεν βλέπουμε να θέλουν την ειρήνευση. Διαπραγματεύονταν, ενώ συνέχιζαν να σκοτώνουν Αφγανούς”.

Στον αμερικανικό στρατό ποντάρει ο Πομπέο

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν η πρώτη από τότε που Αμερικανοί και Ταλιμπάν συναντήθηκαν στο Κατάρ, δρομολογώντας τη συμφωνία. Ήταν όμως η πρώτη με θύμα Αμερικανό στρατιώτη. Τί γίνεται από δω και πέρα; Μιλώντας στο δίκτυο NBC, την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον θέλει συμφωνία, αλλά “οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι αυτή να επιτευχθεί”.

“Είναι απαραίτητη μία συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα αποκηρύσσουν τη βία. Κάναμε πρόοδο σε αυτό το κομμάτι. Επιπλέον είχαμε τη διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι θα αποστασιοποιηθούν επισήμως από την Αλ Κάιντα, κάτι που ζητούσαμε από την εποχή του προέδρου Μπους. Αλλά δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν. Δεν βασιζόμαστε σε υποσχέσεις, αλλά στην κατάσταση που πράγματι επικρατεί στην περιοχή”, λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.