Εδώ που φτάσαμε ή τα μπλόκα θα «σπάσουν» ή η κυβέρνηση…

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός: Πανηγυρίζουν ΗΠΑ – Τουρκία

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός: Πανηγυρίζουν ΗΠΑ – Τουρκία

ΗΠΑ και Τουρκία πανηγυρίζουν αμφότερες για την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία , καθώς θεωρούν πως πέτυχαν τον στόχο τους.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση από πλευράς Αμερικανών, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ πως έκανε οπισθοχώρηση, δίνοντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσα ακριβώς ήθελε. Χαρακτηριστικό είναι πως η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε ως «απάτη» την συμφωνία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από αυτήν.

«Αυτή η συμφωνία υπονομεύει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί με ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές, η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει για 120 ώρες τις επιθέσεις της. Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε μάλιστα πως δεν πρόκειται για εκεχειρία.

Οι Τούρκοι συμφωνούν στο να σταματήσουν οριστικά την επιχείρησή τους, μόνο σε περίπτωση που εντός πέντε ημερών, που κρατά και η κατάπαυση πυρός, οι Κούρδοι αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία.

Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να τοποθετηθούν σε μία περιοχή 32 χιλιόμετρα μακριά, προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να υπάρξει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία επιδιώκουν οι Τούρκοι. Αυτή τη ζώνη ασφαλείας, εξασφάλισαν πως θα την ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν, καθώς θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Στις ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, δια στόματος του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ξεκαθάρισαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, θα ακυρωθούν όταν αποσυρθεί οριστικά από την περιοχή η Τουρκία. Ωστόσο, την ώρα που ο Τραμπ πανηγύριζε και αποθέωνε τον εαυτό του για τη συμφωνία με τον Ερντογάν για τη στάση του (ο Ερντογάν απάντησε πάντως με αιχμηρό τρόπο στο tweet του Αμερικανού), οι γερουσιαστές ετοίμαζαν νέο νομοσχέδιο για σκληρότερες κυρώσεις στην Τουρκία.

Ανάμεσα σε αυτούς που προωθούν το νομοσχέδιο είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του, κάτι που στην κυβέρνηση φοβούνται πως θα φέρει νέα προβλήματα στη σχέση τους με την Τουρκία, πάνω που κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.