ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ισπανία: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ένοχους για εννέα καταλανούς ηγέτες για «σκάνδαλο» διαφθοράς

Ισπανία: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ένοχους για εννέα καταλανούς ηγέτες για «σκάνδαλο» διαφθοράς

Δικαστήριο της Σεβίλης, στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, καταδίκασε σήμερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κρίθηκαν ένοχα σε μια υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Γνωστή ως υπόθεση ERE από το ισπανικό ακρωνύμιο για ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους το σκάνδαλο, στο οποίο είχαν εμπλακεί πολλά γνωστά στελέχη της παλαιάς φρουράς των Σοσιαλιστών, είχε επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Τον Δεκέμβριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχασε την εξουσία στην Ανδαλουσία την οποία κατείχε συνεχώς επί 36 χρόνια.

Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι του PSOE, αν και τα γεγονότα έλαβαν χώρα προτού ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Άφησαν δημόσιους πόρους να κατευθυνθούν σε εταιρείες χωρίς έλεγχο

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι πολιτικοί άφησαν δημόσιους πόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να κατευθυνθούν σε εταιρίες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες χωρίς «κανέναν απολύτως έλεγχο».

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε το 2011, επικεντρώθηκε σε γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2000 και του 2010, και η εξέταση της υπόθεσης πήρε σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Συνολικά, 19 άνθρωποι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη.

Ο Χοσέ Αντόνιο Γκρινιάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Υγείας υπό τον πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ στη δεκαετία του 1990, και ήταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας από το 2009 έως το 2013, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων και αποκλεισμό από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια.

Ο Μανουέλ Τσάβες, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για εννέα χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Τσάβες ήταν στέλεχος-κλειδί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς ηγήθηκε της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας για σχεδόν 20 χρόνια και ανήλθε στην κομματική ιεραρχία φθάνοντας στο αξίωμα του εθνικού προέδρου του κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποκλείστηκε για εννέα χρόνια από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.