ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απαγόρευση πρόσβασης στη βικιπαίδεια

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απαγόρευση πρόσβασης στη βικιπαίδεια

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συνιστά «παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης», όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το μπλοκάρισμα της Wikipedia είναι παράνομο. Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η Wikipedia προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημα του να αρθεί η απαγόρευση. Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά την άρση της απαγόρευσης, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον δεν αποσυρθούν τα άρθρα στα οποία η Τουρκία παρουσιαζόταν ως «ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και ως κράτος που «στηρίζει και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει πολλές φορές απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστοτόπους, όπως στο Facebook και το Twitter, συνήθως μετά από επιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Μάιο του 2019 ο Wikimedia ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας της στην Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.