
Σενάριο από ταινία τρόμου θυμίζει αυτό που έγινε στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.
Ανώνυμη κλήση για τη σορό ενός ανθρώπου που βρισκόταν σε υπόστεγο χώρο ενός εκ των μεγαλύτερων οίκων ευγηρίας της πόλης, δέχτηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο η τοπική αστυνομία της πόλης Andover, η οποία όταν έφτασε στον χώρο, ωστόσο, διαπίστωσε πως η σορός είχε απομακρυνθεί.
Αντί αυτού, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε ένα άλλο, μακάβριο εύρημα, καθώς 17 πτώματα ήταν στοιβαγμένα μέσα σε ένα μικρό νεκροτομείο της εγκατάστασης, το οποίο, βάσει προδιαγραφών, δεν μπορεί να «φιλοξενήσει» περισσότερα από τέσσερα σώματα.
«Συγκλονίστηκαν από τον αριθμό των ατόμων που βρήκαν εκεί», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Andover, στα βόρεια της πολιτείας του Νιού Τζέρσεϊ.
68 θάνατοι στη συγκεκριμένη μονάδα – Πάνω από 100 ασθενείς και προσωπικό θετικοί στον ιό
Τα 17 πτώματα περιλαμβάνονταν στους 68 πρόσφατους θανάτους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης, το Andover Subacute and Rehabilitation Center I και II. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται δύο νοσοκόμες, ανέφεραν αξιωματούχοι, ενώ μεταξύ τους ήταν και 26 άτομα που είχαν βγει θετικά στον κορωνοϊό. Για τους άλλους, η αιτία θανάτου είναι άγνωστη.
Από τους ασθενείς που φιλοξενούνται στα δύο κτίρια του κέντρου, οι 76 έχουν βγει θετικοί τον ιό. Ακόμη, 41 μέλη του υπαλληλικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός διευθυντή, έχουν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με τα αρχεία υγείας της κομητείας.
Εκτός από το Andover Subacute πάντως, ο κορωνοϊός έχει «σαρώσει» τα γηροκομεία της Νέας Υόρκης με καταστροφική ταχύτητα, σκοτώνοντας χιλιάδες φιλοξενούμενους, ενώ έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και προστατευτικά εργαλεία.
Τρόμος στις οικογένειες των ασθενών
Με 700 κρεβάτια για ασθενείς, το Andover Subacute αποτελεί τη μεγαλύτερη διαπιστευμένη εγκατάσταση και ο κίνδυνος της διαρκούς μετάδοσης του ιού είναι μεγάλος για τα μέλη των οικογενειών τους, που ψάχνουν απαντήσεις και ζητούν πρόσθετο προσωπικό.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με όλα αυτά τα γηροκομεία, είναι πως μόλις ο ιός εξαπλωθεί, κινείται σαν μια πυρκαγιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου, που το προηγούμενο Σάββατο τηλεφώνησε στις αρχές, ζητώντας σάκους πτωμάτων.
«Υγειονομική βόμβα» τα συγκεκριμένα κέντρα
Ακόμη, ανέφερε πως μόλις η παραπάνω ιστορία έγινε γνωστή, τα ανήσυχα μέλη των οικογενειών των ασθενών και τα μέλη του προσωπικού, πολλαπλασίασαν τις κλήσεις και τα αιτήματά τους για πρόσθετη βοήθεια. Εκείνος με τη σειρά του απευθύνθηκε στην ομοσπονδιακή εταιρεία διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, με συνέπεια το υπουργείο Υγείας να στείλει 3.200 χειρουργικές μάσκες, 1.400 μάσκες Ν95 και 10.000 γάντια στα κέντρα μακρόχρονης νοσηλείας.
«Είναι τρομακτικό για όλους. Αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι ο φοβερά μεγάλος αριθμός αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν σε γηροκομεία και νοσηλευτικά κέντρα σε σχέση με τα νοσοκομεία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Andover Subacute, προσθέτοντας με τη σειρά του τη φωνή του σε αυτές που χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα κέντρα «υγειονομική βόμβα» αναφορικά με την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.