
Ο Λευκός Οίκος πήρε θέση για τις κατηγορίες ότι πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας έδωσαν χρήματα σε μαχητές Ταλιμπάν και τόνισε ότι αυτά τα δημοσιεύματα στην πραγματικότητα μόνο κακό κάνουν στις ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, εξαπέλυσε βέλη την Τρίτη (30/06) ενάντια σε πηγές πίσω από δημοσίευση των «New York Times», στην οποία υποστηρίζεται πως η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας πλήρωσε μαχητές των Ταλιμπάν για να σκοτώσουν στρατιώτες των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η ΜακΕνάνι υποστήριξε το εξής:
«Το πρωτοσέλιδο των “New York Times” δεν είναι ο τόπος συζήτησης διαβαθμισμένων πληροφοριών. Μπορεί να επιδιώκετε να υπονομεύσετε αυτόν τον Πρόεδρο, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύετε την ασφάλεια του έθνους μας».
Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκε για το ζήτημα εκείνη τη στιγμή, είναι «διατεθειμένος να δράσει» εναντίον της Ρωσίας εάν τα δημοσιεύματα αποδειχθούν αληθινά.
Η ιστορία ήρθε στο προσκήνιο, την περασμένη Παρασκευή (26/06), αφού οι «New York Times» ανέφεραν ότι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από ανακρίσεις κρατουμένων στο Αφγανιστάν έδειχναν Ρώσους πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι έδωσαν χρήματα σε μαχητές Ταλιμπάν για δολοφονήσουν Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Μυστικών Υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι ενώ τα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ίσως γνώριζαν τις μη επαληθευμένες αναφορές, ο Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ γι’ αυτές.
Ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε χθεσινή (29/06) ανακοίνωσή του, αναφέρει:
«Επειδή οι ισχυρισμοί σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου δεν έχουν επαληθευτεί ή τεκμηριωθεί από την κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν ενημερώθηκε για τα θέματα. […] Ωστόσο, η Διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προετοιμάζεται, εάν η κατάσταση απαιτήσει δράση».
Τέλος, η ΜακΕνάνι χαρακτήρισε τον Τραμπ ως τον «πιο καλά ενημερωμένο άνθρωπο στον πλανήτη», διαψεύδοντας ισχυρισμούς δημοσιογράφου πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αγνοεί τις ημερήσιες ενημερώσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.