Βρετανία: Η μη χρήση μάσκας τιμωρείται όπως η οδήγηση σε κατάσταση μέθης

Βρετανία: Η μη χρήση μάσκας τιμωρείται όπως η οδήγηση σε κατάσταση μέθης

Αρκετά αυστηρά φαίνονται να είναι τα πράγματα στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς ανακοινώθηκε ότι η άρνηση χρήσης μάσκας ισοδυναμεί με οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ και σε κατάσταση μέθης.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται στη Βρετανία, ο Νομπελίστας πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Οι δηλώσεις του Βένκι Ραμακρίσναν έγιναν αφότου δύο νέες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης ενός ιού, όπως του κορωνοϊού.

«Παλαιότερα, ήταν απολύτως φυσιολογικό να πίνεις μερικά ποτηράκια και να επιστρέφεις (με το αυτοκίνητο) στο σπίτι. Ήταν επίσης φυσιολογικό να οδηγείς χωρίς να φοράς ζώνη ασφαλείας», υπενθύμισε σε μια ανακοίνωσή του ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας επιστήμονας.

Οι πρωταθλητές στη χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό

«Σήμερα, αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται αντικοινωνικές και το να μην φορά κανείς μάσκα σε δημόσιους χώρους θα έπρεπε να θεωρείται το ίδιο», πρόσθεσε ο Βρετανός για έναν από τους τρόπους πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Η δεύτερη έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βασιλική Εταιρεία, αποκαλύπτει τις μεγάλες αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας στις πλούσιες χώρες: στα τέλη Απριλίου, μόνο το 25% των Βρετανών φορούσε μάσκα έναντι 83,4% των Ιταλών, 65,8% των Αμερικανών και 63,8% των Ισπανών.

Η μάσκα ισχυρό μέσο προφύλαξης ενάντια στον κορωνοϊό

«Αν όλοι μας φορούσαμε μάσκα, θα προστατεύαμε ο ένας τον άλλο και τον ίδιο τον εαυτό μας», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί». Η μάσκα, μαζί με το συχνό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων παίζει σημαντικό ρόλο γιατί «δεν υπάρχει μαγική λύση» που να καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό.

Οι υφασμάτινες μάσκες περιορίζουν τη διασπορά των σωματιδίων σε ποσοστό 50-100% σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα των ιατρικών μασκών, αναλόγως αν ισχύουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνιας και του Κέμπριτζ, τους συγγραφείς της μίας από τις δύο μελέτες.

«Μάλιστα σήμερα υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες άμεσα και για αυτόν που τις φορά», διαβεβαίωσε ο Πολ Εντελστάιν, επίκουρος καθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνέστησαν σε όλους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθούν από την Covid-19, νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.