ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η διαδρομή της νιτρικής αμμωνίας από το Μπατούμι της Γεωργίας στον Λίβανο το 2014

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η διαδρομή της νιτρικής αμμωνίας από το Μπατούμι της Γεωργίας στον Λίβανο το 2014

Οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το φορτίο που περιείχε την νιτρική αμμωνία που οδήγησε την τρομακτική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο είχε κατασχεθεί το 2014 από τις λιβανικές αρχές ενώ κατευθυνόταν ως λίπασμα στην Συρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές, το φορτίο των 2.700 τόνων νιτρικής αμμωνίας, μετά την κατάσχεσή του, μεταφέρθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού και αποθηκεύτηκε, χωρίς να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, οδηγώντας στην χθεσινή τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Πηγές της κυπριακής αστυνομίας ανέφεραν ότι, από το 2014 που κατασχέθηκε το φορτίο στον Λίβανο και έγινε γνωστό το όνομα του πλοιοκτήτη, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πληροφορία από τις λιβανικές αρχές, σε σχέση με τον Igor Grechushkin, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ζει στη Λεμεσό.

Επίσης, ο συγκεκριμένος Ρώσος δεν φαίνεται να απασχόλησε ποτέ τις κυπριακές αρχές για οποιονδήποτε λόγο. Η εταιρεία Teto Shipping, στην οποία φέρεται να ανήκει το πλοίο, δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι θυγατρική κάποιας άλλης εταιρείας.

Από το Μπατούμι στη Μοζαμβίκη;

Επισήμως, σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου, Boris Prokoshev, το πλοίο έφερε σημαία Μολδαβίας και είχε φορτώσει τη νιτρική αμμωνία από το Μπατούμι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό τη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, κατά τον πλου του αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και ελλιμενίστηκε στη Βηρυτό. Πληροφορίες των αρχών ασφαλείας στην Κύπρο εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτή ήταν η πραγματική ρότα του πλοίου και εκτιμούν ότι ο τελικός προορισμός μάλλον ήταν η Συρία.

Η φόρτωση του πλοίου στο Μπατούμι ίσως να αποτέλεσε «τρικ», για να μην αποκαλυφθεί ότι ο πραγματικός αποστολέας ήταν το Ιράν. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η νιτρική αμμωνία κατασχέθηκε και, αντί να καταστραφεί, αποθηκεύτηκε στο λιμάνι για έξι χρόνια. Ενδεχομένως η μη καταστροφή του εκρηκτικού υλικού να οφείλεται σε πιέσεις της Χεζμπολάχ, η οποία εκείνη την περίοδο συγκέντρωνε ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη Συρία ή για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο έλεος του Θεού

Μετά την κατάσχεση του πλοίου Rhosus, ο ιδιοκτήτης Igor Grechushkin, που κατάγεται από το Khabarovsk της Σιβηρίας, εξαφανίστηκε και άφησε το πλήρωμα χωρίς τροφοδοσία και μισθοδοσία. Οι Αρχές του Λιβάνου δεν επέτρεπαν στον Ρώσο καπετάνιο Boris Prokoshev και τους Ουκρανούς που αποτελούσαν το πλήρωμα να φύγουν από τον Λίβανο.

Το Rhosus, σύμφωνα με τον καπετάνιο, βυθίστηκε πριν δύο ή τρία χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς δεν είχε συντηρηθεί, ήταν παλιό και παρουσίαζε ρήγματα. Ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να καταγγείλουν τον Grechushkin στη ρωσική Δικαιοσύνη, για τα χρήματα που τους όφειλε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, γιατί είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Ομοιότητες με την έκρηξη στο Μαρί

Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε επίσης σκορπίσει τον θάνατο στην Κύπρο. Επρόκειτο για 98 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί από το πλοίο Mongerstock, που είχε αποπλεύσει από το Ιράν με κατεύθυνση τη Συρία. Τα εκρηκτικά, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια, αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν, καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσαντ ότι με κάποιον τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά, τα οποία εξερράγησαν, σκοτώνοντας 13 άτομα, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο χωριό Μαρί, κοντά στη Λεμεσό. Η έκρηξη είχε βυθίσει την Κύπρο στο σκοτάδι, καθώς καταστράφηκε ο βασικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του νησιού, με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει την ηλεκτροδότηση των ελεύθερων περιοχών από το ψευδοκράτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.