Τουρκία-Ισραήλ: Επιχείρηση «επαναπροσέγγιση» και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Τουρκία-Ισραήλ: Επιχείρηση «επαναπροσέγγιση» και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως επιχειρεί «άνοιγμα» στο Ισραήλ λέγοντας πως θα επιθυμούσε Άγκυρα και Τελ-α-βιβ να έχουν καλύτερες σχέσεις. Μάλιστα αποκάλυψε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων σε επίπεδο υπηρεσιών Πληροφοριών.

Αν η προσέγγιση αυτή ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει πολλά στη σχέση με το Ισραήλ που αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυνατές εμπορικές τους σχέσεις, ενώ απέλασαν εκατέρωθεν τους πρεσβευτές τους, το 2018.

«Έχουμε ζητήματα με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν δεν υπήρχαν ζητήματα σε υψηλό επίπεδο, οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ απέναντι για το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι «απαράδεκτες».

«Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς μας», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά η Άγκυρα προετοιμάζεται για την «εποχή Μπάιντεν», όπου αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά γεωπολιτικά καθώς αποτελεί την σημαντικότερη αντιρωσική δύναμη στην περιοχή, με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι σχεδόν δεδομένο πως θα επιδιώξει μία εξωτερική πολιτική εναντίον της Ρωσίας στα πρότυπα των Κλίντον-Ομπάμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως τον πιο στενό σύμμαχο της Ουκρανίας, την οποία εξοπλίζει με drones και όπλα, με Ρώσους αξιωματούχους να έχουν εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό τους γι’ αυτή τη σχέση.

Ουσιαστικά «κλείνοντας» τα ζητήματα με το Ισραήλ η Τουρκία θέλει να καθησυχάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν πως μπορεί να την εμπιστευθεί για να αποτελέσει τον βασικό της σύμμαχο εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στον άλλο βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ .

Ως αντάλλαγμα γι’ αυτό της τον ρόλο η Τουρκία φυσικά θα ζητήσει από τις ΗΠΑ (τουλάχιστον) την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η απόπειρα επαναπροσέγγισης έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ιράν και Τουρκίας είναι «παγωμένες» κι εξαιτίας των γεγονότων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μάλιστα στις 12 Δεκεμβρίου, το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις το Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη εξαιτίας ενός αλυτρωτικού ποιήματος εναντίον του Ιράν που εκφώνησε ο Ερντογάν σε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.