Αντίθεση στην πρόταση Κ.Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού η Γαλλία

Αντίθεση στην πρόταση Κ.Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού η Γαλλία

Έντονη συζήτηση έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους της ΕΕ για την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από την οποία για να ταξιδέψει κάποιος ελεύθερα θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προσχέδιο του οποίου προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές και δόθηκε στη δημοσιότητα, θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά για ταξίδια εντός της Ευρώπης. Γερμανία και Κομισιόν χαιρέτισαν αυτή την πρόταση.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση «δεν έχει λόγο ύπαρξης» την ώρα που ο εμβολιασμός μόλις ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ επιφυλακτική» για ένα διαβατήριο εμβολιασμένων ώστε να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να τεθεί αυτό το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

«Αν μιλάμε για ένα χαρτί, για ένα έγγραφο που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo.

«Δεν είναι αυτός ο τρόπος που βλέπουμε την προστασία από τον κορωνοϊό και την πρόσβαση στα εμβόλια», πρόσθεσε. «Είναι μια ιδέα για την οποία η Γαλλία πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση. Όταν γενικευτεί η πρόσβαση στο εμβόλιο, τότε θα δούμε», είπε ο Clément Beaune.

Παρότι η Κομισιόν είναι θετική στην ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 27 εμφανίζονται διχασμένοι. Για παράδειγμα η Μάλτα το βλέπει θετικά, ενώ η Ολλανδία είναι πιο επιφυλακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε από την πλευρά του εντελώς αντίθετος, «προς το παρόν», για ένα διαβατήριο εμβολίου σε πλανητική κλίμακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.