«Σφίγγουν» τα πράγματα στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Αν δείτε άμεση αμερικανική εμπλοκή να ετοιμάζεστε για τα χειρότερα...

Εσείς το γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο λόγος που τα κρουαζιερόπλοια έχουν νεκροτομεία (βίντεο)

Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 6.000 επιβάτες, αλλά τα περισσότερα έχουν συνήθως περίπου 3.000

Εσείς το γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο λόγος που τα κρουαζιερόπλοια έχουν νεκροτομεία (βίντεο)

Ίσως δεν είναι το πρώτο -ούτε καν το τελευταίο- πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν προγραμματίζει τις διακοπές του σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο. Όμως υπάρχει ένας λόγος – και μάλιστα σοβαρός – που τα περισσότερα πλοία αυτού του τύπου διαθέτουν νεκροτομείο.

Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 6.000 επιβάτες, αλλά τα περισσότερα έχουν συνήθως περίπου 3.000.

Παρόλο που οι θάνατοι εν πλω είναι σχετικά σπάνιοι, δεν είναι ανύπαρκτοι. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ύπαρξη χώρου για τη φύλαξη των σορών.

Πού βρίσκονται τα νεκροτομεία στα κρουαζιερόπλοια;

Συνήθως πρόκειται για ένα μικρό, ψυχόμενο δωμάτιο στα χαμηλότερα επίπεδα του πλοίου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο έως δέκα σορούς.

Η ύπαρξή του προβλέπεται ώστε, σε περίπτωση θανάτου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η σορός να διατηρείται με ασφάλεια μέχρι να αποβιβαστεί στο πλησιέστερο λιμάνι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σορός μπορεί να παραμείνει στο πλοίο μέχρι το τέλος της κρουαζιέρας, ανάλογα με το πού βρίσκεται το πλοίο και ποιο είναι το επόμενο λιμάνι που θα προσεγγίσει.

Πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου επιβάτη

Όταν διαπιστωθεί θάνατος επιβάτη, το πλήρωμα ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Αν ακούσετε τον όρο «Operation Bright Star», αυτό σημαίνει ιατρική επείγουσα κατάσταση.

Αντίστοιχα, ο κωδικός «Operation Rising Star» χρησιμοποιείται όταν κάποιος επιβάτης έχει καταλήξει.

Όπως εξηγεί στο CNN ο Δρ. Αλεξάνταρ Ντούροβιτς, γιατρός σε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, η δουλειά είναι γεμάτη ευθύνες. Οι ιατροί στο πλοίο λειτουργούν σαν ομάδα επειγόντων περιστατικών, αντιμετωπίζοντας από χρόνια προβλήματα έως σοβαρές κρίσεις υγείας, όπως:

  1. Αναπνευστικά προβλήματα,
  2. Καρδιακές προσβολές και ανακοπές
  3. Εγκεφαλικά επεισόδια
  4. Κακώσεις, κατάγματα και τραυματισμούς.

«Αν και δεν είναι ποτέ εύκολο να αντιμετωπίζεις έναν θάνατο εν πλω, υπάρχει σεβασμός απέναντι στον εκλιπόντα. Πραγματοποιείται ενός λεπτού σιγή πριν μεταφερθεί η σορός», αναφέρει ο Δρ. Ντούροβιτς.

Αν και πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, η ύπαρξη ενός νεκροτομείου είναι απαραίτητη για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων.

Ειδικά όταν το πλοίο βρίσκεσαι μεσοπέλαγα, χωρίς άμεση πρόσβαση σε ιατρικές ή άλλες υποδομές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.